Tako se lahko denimo užitek ob sladoledu hitro spremeni v zelo neprijeten zobobol. Znanstveniki pa menijo, da so končno odkrili natančen vzrok za tovrstne težave.
Ekipa raziskovalcev, ki jo je vodila profesorica Katharina Zimmermann, je svoje ugotovitve pred kratkim objavila v reviji Science Advances. Znanstveniki so locirali celice v zobeh, ki so posebej občutljive na temperaturne spremembe oziroma na zelo nizke temperature. Te celice naj bi bile posredni sprožilec zobobolov, ki sledijo lizanju sladoleda ali pitju hladnih napitkov, povezane pa naj bi bile tudi z začasnim občutkom »blokade možganov«, ki se včasih pojavi ob uživanju zelo hladnih pijač ali jedi. Tovrstne težave so sicer še posebej pogoste pri ljudeh, katerih zobje niso v najboljšem stanju. Propadanje zobne sklenine namreč pomeni, da so omenjene celice precej bolj izpostavljene oziroma da se lažje vzpostavi povezava med njimi in bolečinskimi centri.
Propadanje zobne sklenine
Odkritje raziskovalcev z nürnberške univerze bi lahko spodbudilo iskanje zdravljenja, namenjenega osebam, ki praktično ne morejo uživati hladnih jedi in napitkov, saj so njihovi zobje preprosto preveč občutljivi. Če vemo, katero molekulo natančno je treba napasti, je namreč pot do ustreznega zdravljenja običajno precej kratka. Tarčna molekula tu je TRPC5 v odontoblastu, torej v celicah, ki tvorijo vmesni sloj med mehko notranjo pulpo in trdimi zunanjimi sloji zoba. Najpomembnejša zunanja sloja sta seveda sklenina in dentin oziroma zobovina. Sklenina je neobčutljiva na bolečino oziroma dražljaje, kar pa ne velja za dentin. Ta je povezan s pulpo v notranjosti zoba, kjer so tudi živčne celice. Propadanje zoba se seveda običajno začne s propadanjem zobne sklenine, kar pomeni, da postane dentin nenadoma precej bolj izpostavljen. Posledično lahko dražljaji, kot je na primer temperaturna sprememba, sprožijo zelo hud zobobol, čeprav morda v preteklosti niste imeli težav s pretirano občutljivostjo zob.
Blokada kanalov molekule TRPC5 – začasna rešitev
Raziskovalci menijo, da bi se lahko rešitev skrivala v sintezi snovi, ki bi blokirala TRPC5. Ta snov bi se lahko nato uporabila za izdelavo žvečilnih gumijev in podobnih izdelkov, namenjenih ljudem, ki se spopadajo z zelo občutljivimi zobmi. Snov, ki lahko vsaj deloma blokira delovanje molekul TRPC5 oziroma kanalov, po katerih potuje ta molekula, sicer že obstaja. Najdemo jo namreč v olju klinčkov oziroma nageljnovih žbic. Gre za snov, imenovano eugenol. Zagotovo ni naključje, da se prav omenjeno olje pogosto uporablja kot naravna pomoč za lajšanje zobobolov. Ekipa pod vodstvom profesorice Katharine Zimmermann se sicer zaveda, da gre pri tovrstnem spopadanju z občutljivostjo zob zgolj za površinsko blaženje posledic, ne pa za spopadanje z globljimi vzroki.
Odpraviti je treba vzrok težav
Čeprav je lahko blokada kanalov molekule TRPC5 zelo koristna za tiste, ki težko uživajo v sladoledu in podobnih dobrotah, saj se bojijo zobobola, se je treba vprašati, zakaj se je ta težava sploh pojavila. Zelo izrazita občutljivost zob je lahko povezana z dejavniki, na katere nimamo neposrednega vpliva, a gre pogosto tudi za posledico neustreznih navad. Tako je nujno, da ustavite morebitno propadanje zoba – ne le zato, ker boste posledično poleti lažje uživali v sladoledu, ampak ker si lahko s tem prihranite ogromno drugih težav.