Odziv telesa

Ste brezvoljni, stalno lačni in vas muči slaba prebava?

Mare Koren
20. 7. 2024, 21.06
Deli članek:

Ste tudi vi že veliko slišali o endokanabinoidnem sistemu v telesu, pa vam ime zveni preveč zapleteno in tuje? Sam sistem uravnava precej pomembnih vlog v našem telesu. Od njega so odvisni spanec, apetit, prebava ...

Dreamstime
Pogosta pokazatelja težav sta napihnjenost in slaba prebava.

Naj takoj na začetku odgovorimo na vprašanje, kaj je endokanabinoidni sistem. Gre za biološki sistem, sestavljen iz tako imenovanih endokanabinoidov, ki nase vežejo kanabinoidne receptorje in njihove beljakovine. Te najdemo razvejane po celotnem osrednjem živčnem sistemu. Njegovo omrežje lahko na enostaven način pojasnimo kot skupek receptorjev in molekul, ki sprožajo njihovo delovanje. Poznamo sicer dva tipa receptorjev, a teh delitev se ne bomo posluževali. Te najdemo v celicah imunskega sistema, v prebavnem traktu in perifernem živčnem sistemu. Ker so tako razpršeni, opravljajo mnogo pomembnih nalog, in sicer uravnavajo spanec, apetit, prebavo, lakoto, razpoloženje, delovanje imunskega sistema, razmnoževanje in plodnost, bolečine, spomin, telesno temperaturo in še bi lahko naštevali.

Kaj so endokanabinoidi

Gre za kemične spojine, ki telesu naročajo, kdaj je treba sprožiti oziroma zaustaviti določen proces. Prav tako pomagajo pri vzdrževanju ravnovesja v telesu in odpravljajo težave, ki se pojavijo, kadar je moteno delovanje. Če želimo telesu omogočiti proizvajanje endokanabinoidov, mu moramo omogočiti zadostno mero maščobnih kislin. Med temi so vam najverjetneje najbolj znane maščobne kisline omega 3, ki jih najdemo predvsem v ribah, pa tudi v semenih konoplje in nekaterih drugih rastlinah.

Spodbuja ugodje in ščiti telo

Endokanabinoidni sistem so odkrili relativno pozno, a je za naše telo še kako pomemben. Lahko trdimo, da opravlja dve osnovni nalogi, prva je modulacija ugodja, energije in dobrega počutja, medtem ko druga telo počasi spodbuja k delovanju proti boleznim in poškodbam, ki ga spravijo nazaj v zdravo stanje. Aktivnosti endokanabinoidnega sistema imajo tako terapevtski potencial za večino bolezni, ki prizadenejo sodobnega človeka. To vključuje tudi debelost, presnovni sindrom, sladkorno bolezen in z njo povezane zaplete.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!