Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zaradi njih bo pust spet masten okrog ust


novi-tednik
Tina Strmčnik
1. 3. 2022, 04.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

  Krofi še vedno veljajo za eno od sladic, ki se jih doma ne loti vsaka gospodinja. Njihova priprava je dolgotrajna. Prav tako ni nujno, da nam bo iz kvašenega testa po urah dela uspelo ustvariti ravno prav zapečeno pecivo s slovitim venčkom. Občutek strahospoštovanja v domači kuhinji torej ni zaman. Povsem drugače je v pekarnah, kjer te marmeladne hlebčke oblikujejo vsak dan. Od debelega četrtka do pustnega torka se zanimanje zanje izjemno poveča. Temu sledijo bistveno povečane količine potrebnih sestavin. Kot so nam povedali v znani celjski pekarni, zaposleni takrat ne morejo vzeti dopusta. Takrat je namreč potreben vsak par rok.  

1646032494_pekarna_gersak_061.jpg
Arhiv NTRC

V Pekarni Geršak začnejo naročila svojih večjih kupcev za krofe sprejemati že tri mesece prej, preden se začne pustni čas. Kmalu začnejo naročati vse potrebne sestavine. Zanimanje za krofe se ob nekaterih dnevih poveča za dvajsetkrat, ob nekaterih tudi do štiridesetkrat. »Med letom jih dnevno spečemo od petsto do osemsto. Ko se približuje pust, jih lahko v enem dnevu – na primer za pustni torek ali za pustno soboto – spečemo od trideset do štirideset tisoč,« je razložil vodja tehnološkorazvojnega oddelka v omenjeni pekarni Dominik Ocvirk. Dejal je, da nekaterim ljudem v dneh, ko oblast prevzamejo pustne šeme, teknejo tudi flancati. A so kljub temu prav krofi še vedno najbolj priljubljena pustna sladica in glavni krivec, da je pust vsako leto masten okrog ust.

Da lahko ljudje na pustno soboto ali pustni torek že navsezgodaj v trgovini kupimo to priljubljeno sladico iz kvašenega testa, morajo Geršakovi peki rokave zavihati že eno popoldne prej. Od takrat, ko testo zamesijo, do takrat, ko so kroglice pripravljene za cvrtje, minejo tri ali štiri ure. V največjih vrhuncih porabijo za pripravo krofov dnevno od tisoč petsto do dva tisoč kilogramov moke. Od debelega četrtka do pustnega torka porabijo za cvrtje dve toni do dve toni in pol palmove masti.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.