Morda je valentinovo uvožen ameriški praznik, a tudi če ga ne marate in ne praznujete, morate priznati, da se na ta dan pečejo najlepše sladice. Veliko srčkov, rožič, pentljic, rdeče, rožnate ... no, priznajte, da vseeno malo diši po pomladi in ljubezni.
Jagodne kremne princeske
Sestavine za 20 princesk:
Za testo:
- 50 ml sončničnega olja
- 150 ml vode
- ščepec soli
- 120 g navadne moke
- 3 jajca
Za jagodno kremo:
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 vrečka jagodnega pudinga
- 300 ml mleka
- 250 ml smetane za stepanje
Za svetlo smetano:
- 400 ml smetane za stepanje
- 2 žlici sladkorja v prahu + za posipanje
Priprava:
1. Olje, 150 ml vode in ščepec soli zavrite, dodajte moko in mešajte, dokler se ne začne prijemati na površino posode. Jajca vmešajte v ohlajeno zmes.
2. Na pekač z vrečko za pecivo razpršite kolobarje in jih približno 35 minut pecite pri 180 °C. Med peko ne odpirajte pečice! Ohlajene princeske vzdolžno prerežite.
3. Sladkor zmešajte s pudingom v prahu, prilijte hladno mleko in kuhajte, nato pa pustite, da se ohladi. Občasno premešajte. Nato kremo stepite in vmešajte stepeno smetano. Z vrečko za pecivo kremo nanesite na dno princesk.
4. Smetano in sladkor stepite do trdega in jo s pomočjo slaščičarske vrečke nanesite na kremo na princeskah. Pokrijte z vrhovi in rahlo posujte s sladkorjem.
Rdeča žametna torta iz palačink
Sestavine:
Za palačinke:
- 280 g navadne moke
- ščepec soli
- 1 žlica nizozemskega kakava
- 4 jajca
- 30 g sladkorja v prahu
- 400 ml polnomastnega mleka
- 200 ml vode
- 2 žlički ekstrakta vanilje
- 1/2 žličke rdečega živilskega barvila
- 50 g stopljenega masla (+ za mazanje ponve)
Za nadev:
- 500 g kremnega sira
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 100 g sladkorja v prahu
- 300 ml ohlajene stepene smetane
Priprava:
1. V skledo presejte moko, dodajte sol, jajca in sladkor. Mleko zmešajte z vodo, vaniljevim ekstraktom in barvilom ter dodajte k moki. Stepite.
2. Pustite počivati in vmešajte masleno zmes. Specite palačinke in jih pustite, da se popolnoma ohladijo
3. Sir na kratko stepite z vaniljevim ekstraktom in sladkorjem. Nato postopoma stepajte ohlajeno smetano, da nastane gosta smetana, ki se ne bo pretakala.
4. Palačinke in smetano postopoma nalagajte drugo na drugo. Zadnjo palačinko namažite s preostalo kremo, potresite na primer s pistacijami in cvetnimi lističi vrtnic. Pustite, da se strdi, in narežite na porcije.
Rezine z marmelado in pariško stepeno smetano
Sestavine za 6 rezin:
Za testo:
- 50 g masla
- 40 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 žlica kefirja
- 50 g navadne moke
- 1/4 žličke pecilnega praška
- 100 g malinove marmelade
Za pariško stepeno smetano:
- 250 ml smetane za stepanje
- 30 g kakava + za posipanje
- 30 g sladkorja
Priprava:
1. Zmehčano maslo s sladkorjem stepajte do svetle pene. Nato postopoma vmešajte jajca in nazadnje kefir.
2. Dodajte moko in pecilni prašek. Pripravljeno testo vlijte v pekač velikosti približno 10 x 25 cm. Nato v testo z žlico rahlo naredite vdolbinice in vanje z žlico vtisnite nekaj marmelade. Pecite v predhodno ogreti pečici pri 160 °C približno 20-25 minut.
3. Smetano vlijte v lonec, vmešajte kakav in sladkor ter zavrite. Pustite, da se ohladi, in shranite v hladilnik (najbolje čez noč). Nato hladno smetano stepite v čvrsto kremo. Po skorji razporedite pariško stepeno smetano in jo posujte s kakavom. Torto narežite na rezine in postrezite.
Nepečene jagodne tortice
Sestavine za 6 tortic:
- 10 g želatine
- 200 g jagod
- 250 g mehke skute
- 100 g smetane za stepanje
- 80 g sladkorja v prahu
Za zaključek:
- 150 ml smetane za stepanje
- 100 g jagod
Priprava:
1. Želatino prelijte s 50 ml hladne vode in pustite, da nabrekne. Jagode pretlačite z vilicami in jih zmešajte s skuto, sladkorjem in smetano.
2. Želatino počasi segrevajte (ne zavrite!) in mešajte, dokler se ne raztopi. Nato jo vmešajte v zmes skute.
3. Nalijte v silikonske modelčke premera približno 6 cm in pustite v hladilniku stati približno 120 minut. Nato jih vzemite ven, malo pustite na sobni temperaturi, potem pa obrnite na krožnik. Okrasite s stepeno smetano in jagodami.
Torta z jagodnimi srčki
Sestavine za 10 kosov:
Za testo:
- 4 jajca
- 150 g sladkorja
- 30 ml rastlinskega olja
- 50 g kisle smetane
- 75 g navadne moke
- 1 vrečka jagodnega pudinga v prahu
- 1 čajna žlička pecilnega praška
Za kremo:
- 350 g mascarponeja
- 100 g jagodne marmelade + 100 g za mazanje
- 200 g svežih jagod za okras
Priprava:
1. Jajca in sladkor stepite v rahlo peno. Počasi dodajajte olje in smetano ter premešajte z lopatko.
![shutterstock_1020878011](http://cdn.kme.si/public/images-cache/150x150/2025/01/30/95b4e741d0111b606cb99a122a9ee5da/679b2e5ed2398/95b4e741d0111b606cb99a122a9ee5da.jpeg)
Zanimivosti
Bodite med prvimi in s poslovno analitiko spreminjajte prihodnost poslovanja
2. Moko, puding v prahu in pecilni prašek premešajte. Zmes vmešajte v testo. Vlijte v tortni model s premerom približno 20 cm. Pecite v predhodno ogreti pečici na 170 °C približno 60 minut. Pustite, da se ohladi.
3. Maskarpone in 100 g marmelade stepite, da nastane krema. Biskvit po dolžini razrežite na tri enako debele plošče in jih namažite z marmelado. Nato na posamezne dele namažite kremo in jih položite drugega na drugega. Torto s kremo namažite še po vrhu in ob straneh. Shranite jo v hladilniku.
4. Jagode narežite na rezine. Iz vsake rezine z nožem oblikujte srce in z njimi okrasite torto.
Lizike iz piškotov
Sestavine za 24 lizik:
Za testo:
- 100 g masla
- 150 g navadne moke
- 50 g sladkorja v prahu
- lupina 1 limone
- 1 jajce
- malinova marmelada za lepljenje
Za zaključek:
- 300 g bele čokolade
- 50 ml rastlinskega olja
- rožnata v maščobi topna jedilna barva
- sladkorni posip
Priprava:
1. Iz moke, masla, sladkorja in limonove lupine naredite drobtine. Dodajte jajce in zgnetite v gladko testo. V hladilniku ga pustite počivati 30 minut.
2. Nato ga razvaljajte v približno 2 mm debelo ploščo. Izrežite kroge s premerom 5 cm in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. V pečici, ogreti na 180 °C, pecite 8-10 minut.
3. Ohlajene piškote premažite z marmelado in po dve zlepite skupaj. Vmes vstavite plastično palčko in vse skupaj za 15 minut postavite v zamrzovalnik.
4. Medtem v vodni kopeli stopite čokolado in olje. Razdelite jo v dve skledi in en del čokolade obarvajte rožnato. Nato hladne piškote potopite v belo in rožnato glazuro. Okrasite s sladkornim posipom in prelijte s preostalo čokolado.
Tortice na palčki - vrtnice
Sestavine za 8 vrtnic:
Za testo:
- 3 jajca
- 100 g sladkorja
- 30 g navadne moke
- 30 g kakava
- ščepec soli
Za kremo:
- 250 g masla
- 2 žlici sladkorja v prahu
- nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta
- nekaj kapljic rožnate živilske barve
Za zaključek:
- 200 g bele čokolade
- lističi mete za okras
Priprava:
1. Jajca in sladkor stepite. Vmešajte moko, kakav v prahu in ščepec soli. Testo vlijte na pekač in približno 15 minut pecite v ogreti pečici na 170 °C.
2. Zmehčano maslo in sladkor stepite do pene. Nato vmešajte vaniljo in kremo razdelite na dva dela. Enega pobarvajte rožnato.
3. Preostalo kremo zmešajte z zdrobljenim biskvitom. Iz mase oblikujte kroglice, vanje zabodite nabodala in jih pustite na hladnem, da se strdijo.
4. Čokolado stopite nad vročo vodno kopeljo in vanjo namočite kroglice. Pustite, da se strdi.
5. Okrog vsake kroglice v spirali razpršite rožnato kremo in pod njo prilepite metine lističe.
Karamelna skutna torta
Sestavine:
Za biskvit:
- 150 g karamelnih piškotov
- 70 g masla
Za kremo:
- 1 strok vanilje
- 300 g rikote
- 250 g kisle smetane
- 2 žlici karamelnega kondenziranega mleka
- 100 g sladkorja v prahu
- 150 ml smetane za stepanje
- 15 g želatine v lističih
Za konec:
- karamelno kondenzirano mleko za preliv po okusu
- 1 zavojček temne čokoladne glazure
- sesekljani orehi
Priprava:
1. Piškote drobno zdrobite. Raztopite maslo in ga dodajte piškotom. S papirjem za peko obložite odprt tortni model s premerom 20 cm in na dno modela vtisnite zmes piškotov. Dajte v hladilnik za vsaj 30 minut.
2. Vaniljev strok prerežite po dolžini in s tanjšim robom noža postrgajte sredico. V skledi zmešajte rikoto, kislo smetano, karamelno kondenzirano mleko in vaniljevo kašo, dodajte večino sladkorja v prahu in nekaj minut stepajte, da se sladkor raztopi.
3. Hladno smetano in preostali sladkor stepite do poltekoče zmesi. Previdno vmešajte stepeno smetano v kremo.
4. V manjšo posodo vlijte 5 žlic vode, dodajte rezine želatine in počakajte približno 10 minut, da nabreknejo. Med nenehnim mešanjem segrevajte (ne zavrite!), dokler se želatina ne raztopi. Nato takoj dodajte 2 žlici kreme in premešajte z metlico ali žlico za stepanje. Vse skupaj vmešajte nazaj v kremo in jo prelijte čez strjeno torto. Pustite v hladilniku, da se strdi.
5. Rahlo segrejte karamelno kondenzirano mleko in z njim prelijte skutno torto. Po vrhu torte pokapajte stopljeno čokoladno glazuro in na koncu potresite s sesekljanimi orehi.
Tartleti s srčki
Sestavine za 6 tartletov:
Za testo:
- 170 g navadne moke
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- 100 g masla
- 1 jajce
Za nadev:
- 10 g želatine v prahu
- 250 ml smetane za stepanje
- 500 g skute
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 50 g sladkorja v prahu
- rdeča živilska barva
- maline za okras
Priprava:
1. Zmešamo moko, oba sladkorja, sol in maslo, da nastanejo drobtine. Dodamo jajca in zamesimo testo, ki ga pustimo počivati v hladilniku približno 30 minut.
2. Testo na tanko razvaljamo, narežemo ga na velikost kalupov (10 cm), ki jih namažemo z maslom in vanje vložimo testo. Testo v vsakem kalupu pokrijemo s papirjem za peko, nanj položimo fižol in pečemo približno 25 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Odstranimo papir s fižolom.
3. Želatino prelijemo s 60 ml vode in segrevamo, da se raztopi. Smetano stepemo s skuto in obema sladkorjema, na koncu dodamo stopljeno želatino. Manjši del odstranimo in pobarvamo z barvo, pečeno testo pa napolnimo s preostalo kremo. Na površino kreme naredimo majhne kapljice barvne smetane in z nabodalom ustvarimo srca. Pustimo v hladilniku, da se strdi.