Zanimivosti

Pri Pečjaku v decembru spekli za 3 in pol Triglave potic

Oglasno sporočilo: Pekarna Pečjak
20. 12. 2024, 14.36
Posodobljeno: 20. 12. 2024, 14.53
Deli članek:

V Pekarni Pečjak so za letošnje decembrske praznike napekli 65.000 kosov ali 42 ton potic. Pečejo jih neprekinjeno, v treh izmenah, v veliki meri so izdelane ročno in še vedno po domačem receptu Pečjakove družine.

Foto: Arhiv naročnika

Za 42 ton potic so zamesili 21 ton testa in pri tem porabili 13 ton slovenske moke, 600 kg kvasa, poleg tega pa še 6 ton jajc, 1 tono rumenjakov, 10 ton orehov, 2 toni rozin, tono in pol lešnikov, 6 in pol ton kisle smetane…  Postavljene v stolp ena na drugo bi dosegle 3,5-kratno višino Triglava ali dobrih 10 kilometrov v dolžino.

Za izdelavo take količine potic je bilo potrebnih 5 dni neprekinjene peke, 24 ur na dan, v treh izmenah. Pri pripravi potic je dnevno sodelovalo 90 delavcev, saj so le-te v  veliki meri izdelane ročno.

Foto: Arhiv naročnika

»Potica je izdelek, pri katerem je potrebno večinoma ročno delo. Ročno jih polagamo v pekače, ki so prav tako ročno premazani, ročno špikamo, obračamo, pakiramo… S peko potic smo začeli pred več kot 30 leti, takrat še v obratu na Škofljici. In v resnici so naše potice še danes izdelane tako, da se v čim večji meri držimo starega, družinskega recepta. Po njem je potico pekla naša stara mama. Trudimo se, da bi bile naše potice čim boljši približek doma spečene. Stara mama je kot skrivnost svojega recepta vedno navedla, da mora biti potica  bogato nadevana. Pri nadevu zato ne varčujemo. V naši orehovi potici, na primer, je več nadeva kot testa (59% nadeva in 41% testa). Orehe sproti meljemo, ne uporabljamo nobenih nadomestkov, v nadevu so zares samo orehi, smetana, jajca in ostale sestavine, ki jih uporabljajo gospodinje doma,« pove direktor podjetja Silvester Pečjak in doda: »Sem velik zagovornik samooskrbe - v naši proizvodnji zato vedno damo prednost slovenskim surovinam, če so le na voljo.«

V Pečjakovih poticah – ponujajo 8 okusov: orehovo, orehovo brez rozin, makovo, pehtranovo, lešnikovo, čokoladno, kokosovo in rozinovo - sta izključno slovenska moka in slovenska smetana. V Pečjakovi proizvodnji pa uporabljajo tudi slovensko skuto, slovenska jabolka ter slovensko piščančje in goveje meso.

Foto: Arhiv naročnika

Estrada

Severina
Severina in Zečić

Zaradi tragičnega dogodka v Zagrebu odpovedani koncerti v Celju, Kopru in Ljutomeru

Jamie Lee Curtis, Angela Lansbury
Filmska adaptacija

Umor, je napisala: Bo Angelo Lansbury nasledila Jamie Lee Curtis?

Dobrodelni maraton, Martin Golob
Radio 1

Dobrodelni maraton: Martin Golob z izjavo voditelje spravil v zadrego

kraljeva družina Kate William
Pred prazniki

Video in foto: Kate in William z objavo ganljive božične voščilnice prekinila tradicijo

kevin-costner
Estrada

Foto: Je priljubljeni igralec Kevin Costner pred božičem le našel zamenjavo za svojo bivšo ženo?.

Tjaša Slokar Kos, Jani Muhič
Menjava v vodstvu

Spremembe na POP TV: Po desetletju se poslavlja z vodstvenega položaja

Zanimivosti

čiščenje kopalnice
Čist dom

Poenostavimo hišna opravila s triki, ki prihranijo čas

Chocolonely_800x600px_01
Zanimivosti

To čokolado boste jedli brez slabe vesti

radio-1, eno-srce-ena-slovenija
Zanimivosti

Avdić: Anita Ogulin nas je naučila, kako pomagati ljudem

Radio 1, dobrodelni maraton
Radio 1

Dobrodelni maraton: Skupaj zbrali več kot milijon evrov

tomaž kavčič, panettone
Zadnje ure

Dobrodelni maraton: Chef Tomaž Kavčič presenetil z 10-kilogramskim kruhom, ob polnoči množico na noge dvignil Vunjak

eEhYChPI
Zanimivosti

Huawei Watch D2 končno na voljo tudi pri nas