Zastrupitev z gobami

Za trebušne krče, drisko in slabost so lahko krive gobe

M. K.
31. 8. 2024, 11.05
Deli članek:

Gobe so okusne in zdrave, vendar hkrati lahko nevarne. Zdravniki opozarjajo, da moramo takoj, ko se pojavijo simptomi zastrupitve, poiskati pomoč zdravnika.

Dreamstime
Pazljivo pri nabiranju gob.

Gobarska sezona je v razmahu, zaradi tega narašča tudi število ljudi, ki imajo zaradi njihovega uživanja težave. Zgodi se tudi, da sicer užitna goba, ki drugim ne povzroča težav, za nekoga ni v redu. Njegovo telo je ne prenese dobro. Težave se najprej pokažejo v obliki prebavnih težav: slabosti, bruhanja, krčev v trebuhu, driske. Tudi če se to zgodi več ur po zaužitju, takoj posumite, da so njihov vzrok lahko gobe, in se obrnite po pomoč na osebnega ali dežurnega zdravnika.

Strupene gobe

Dreamstime
O težavah, ki se pojavijo po zaužitju gob, se takoj posvetujete z osebnim ali dežurnim zdravnikom.

Strupene gobe v najboljšem primeru prizadenejo samo sluznico prebavnega trakta, v najslabšem povzročijo odpoved organov in smrt. Če se simptomi težav pojavijo v nekaj urah po zaužitju, gre najverjetneje za prvo vrsto strupenih gob. Kadar prizadenejo sicer zdravega človeka, ta lahko ozdravi. Če ustrezno nadomešča tekočino in elektrolite, simptomi po enem do dveh dneh minejo. A to ne velja, kadar ima nekdo že bolezenske težave, denimo sladkorno bolezen ali okvaro ledvic. Zastrupitev z gobami namreč njegovo zdravstveno stanje poslabša, zato jim zdravniki uživanje gob pravzaprav povsem odsvetujejo. Zaradi tega jih ne priporočajo niti starostnikom, raje jih ne postrezite niti majhnim otrokom.

Nevarna zelena mušnica

Hujše so posledice, kadar je zaužita skupina gob, ki lahko okvari organe. Sem spada denimo zelena mušnica. V nasprotju s prejšnjo obliko zastrupitve se simptomi pojavijo šele po šestih urah ali več, sicer so enaki, prav tako po enem ali dveh dneh minejo, vendar strup hkrati potuje po krvnem obtoku in kvari delovanje organov. Prizadeti se lahko po dveh dneh počuti celo bolje, vendar je njegovo počutje povsem varljivo. Pravzaprav bi potreboval čimprejšnjo bolnišnično obravnavo, edino zdravilo, ki lahko pomaga, namreč deluje samo v prvih treh dneh po zaužitju gob. Prej kot je prejeto, bolj pomaga.

Nepravilna priprava gob 

Dreamstime
Zastrupitve z gobami se v Sloveniji pojavljajo največ med ljudmi, ki sami nabirajo gobe, a jih ne poznajo dobro.

Zastrupitve z gobami se v Sloveniji pojavljajo največ med ljudmi, ki sami nabirajo gobe, a jih ne poznajo dobro. Zastrupitev z gobami strokovno imenujemo micetizem. Vsaka strupena goba vsebuje en ali več strupov (toksinov). Enaki toksini so lahko v različnih vrstah gob. Denimo toksin, ki se imenuje amatoksin, ni prisoten le v zeleni mušnici (Amanita phalloides), ampak tudi v drugih vrstah gob. Pogosto zastrupitve niso posledica delovanja toksinov, zato to niso »prave« zastrupitve, ampak se težave pojavijo zaradi preobilnega zaužitja gob, neustrezne priprave, zaužitja surovih ali pokvarjenih gob, zaradi bolezni prebavil, sočasnega uživanja alkohola in alergij na sestavine v gobah. Ker so gobe bogate z vlakninami, so težje prebavljive. Gobe so lahko kontaminirane z različnimi herbicidi in insekticidi ter težkimi kovinami in radioaktivnimi snovmi. Zato se je treba izogibati nabiranju gob blizu območij zelo prometnih cest ter industrijskih in kmetijskih območij.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste