Zanimivosti

Raziskujte Bjelovarsko-Bilogorsko pokrajino

Oglasno sporočilo
2. 10. 2023, 11.21
Posodobljeno: 9. 10. 2023, 14.38
Deli članek:

Nežne pokrajine, srčni ljudje.

Dokazi obstoja in trajanja

Bjelovarsko-bilogorska županija je prostor malih slikovitih mest in krajev, raztresenih po blagih gričih Bilogore, Papuka in Moslavine, vsak s svojimi naravnimi lepotami, običaji, bogato tradicionalno gastronomijo in zgodbami iz preteklosti. Za prihod in bivanje imate veliko več razlogov, med njimi modro nebo, rumena polja in zelene livade, ribnike, vinograde, sadovnjake in uspevajoče naravne gozdove. Hrvaška turistična skupnost je večkrat podelila priznanja Zeleni cvet za vrhunsko urejenost naših mest, trgov, parkov in dvorišč. V muzejih in cerkvah hranimo dragocene zaklade - dokaze obstoja, trajanja in ohranjanja življenja na tem območju.

Z gibanjem do zdravja

Tukaj osvežujeta ne le čistost in mir. Daruvarsko območje je že starim Rimljanom zdravilo telo in dušo. Ta sodobni center za medicinsko rehabilitacijo, počitek in rekreacijo se nahaja v atraktivnem parku Julijev, obdan z izviri zdravilne tople vode in nahajališči mineralnega blata. Z vročimi kopelmi, mineralnim blatom in masažami se boste spet počutili kot novi. Čakajo vas blaga in prijetna klima (tudi pozimi), poti za pohodništvo, kolesarjenje ali, če imate raje, ježo konj. Aktivni odmor preživite v sprehodih po urejenih stoletnih parkih ali nedotaknjeni naravi naših livad in gozdov.

Okusi in vonji preteklosti

Odmor poiščite na enem od številnih izletniških krajev, družinskih kmetij, restavracij, vinskih kleti, ob cenjeni graševini in bogati ponudbi domačih specialitet. To je kraj, kjer se že od nekdaj dobro je in pije. Kamorkoli že pridete - naši ljudje vam bodo pokazali, da je gostoljubnost pri njih v srcu. Težko se je upreti podeželskemu pladnju, na katerem je ponujeno vse za gurmanske užitke od jutra do večera: od sira, smetane, žgancev in domačega kruha, s katerim začnete jutro, prek popoldanskih pečenk in zeljnatih pit, ribjih enolončnic in ražnjev, do večernega golaža iz divjačine, pite ob domačem žganju različnih vrst ter našega piva in vina. Na bilogorski in daruvarski vinski cesti je vredno poskusiti lahka, pitna in aromatična vina, graševino, renski rizling, chardonnay, sauvignon, portugalsko vino, traminec…

Po poti obsežnih gozdov in ribnikov, bogatih z ribami

Blaga klima, bogastvo gozdov, nižine ob rekah in ribniki, nedotaknjena narava, obsežna in bogata lovišča; celotno območje naše pokrajine nudi številne možnosti lovskega in ribiškega turizma. Lovišča spadajo med najbolj kakovostna na Hrvaškem z obiljem in kvalitetno manjšo in veliko divjadjo visoke trofejne vrednosti. Lokalni lovci, ki skrbijo za živali in ohranjajo več kot stoletno tradicijo, bodo gostitelji vsem, ki želijo preživeti čas na njihovih gozdnih območjih. V županiji so umeščeni številni ribniki z raznolikimi in bogatimi ribjimi vrstami, čistost rek Česme, Velike, Ilove ali Toplice pa so pogosto v veliko navdušenje ribičev. Ribarske hišice in rekreacijski centri s svojimi specialitetami vam bodo omogočili popolno uživanje prostega časa.

Podajte se na avanturo

Ljudje so v tem kraju vselej bili povezani s konji, ki so jim pomagali pri vsakdanjem delu in prevozu, danes pa imajo popolnoma novo vlogo. Najvzhodnejšo županijo osrednje Hrvaške, ki se razprostira na pobočjih Bilogore, Papuka in Moslavačke gore, lahko spoznate in raziskujete tudi na hrbtu konja. Uživali boste v spoznavanju in raziskovanju tamkajšnjih mednarodno certificiranih konjiških poti, v podeželskih turističnih gospodarstvih in vinskih kleteh, lahko pa obiščete tudi konjeniške klube, izletišča, etno-hiše, in druge objekte kulturne in zgodovinske dediščine, ki jih poti povezujejo. V avanturo raziskovanja te nežne pokrajine na konjih vas bodo popeljali certificirani vodniki turističnega jahanja, ne glede na to, ali ste pogumni začetnik, ki še nikoli ni zajahal konja, ali napredni jezdec za daljše, večdnevne ture.

Skozi naravo na dveh kolesih

Spoznajte nežne pokrajine bjelovarsko-bilogorskega območja na kolesarskih poteh, ki prečkajo celotno območje županije. Naš kraj velja za najprimernejše območje za rekreativno kolesarjenje zaradi blage razgibanosti terena in ohranjenosti okolja. Pomembna prednost so tudi večinoma manjša in razpršena naselja, dobro povezana z malo prometnimi cestami, označene kolesarske poti, počivališča, servisne postaje za popravilo koles, pametne klopi, licencirani kolesarski vodniki … Če pa ste ljubitelj gorskega kolesarjenja, lahko svojo vožnjo izvedete po gosti mreži gozdnih cest in kolovozov na celotnem območju županije.

Dobrodošli! www.tzbbz.hr

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov