Zanimivosti

Poletna raziskovanja Vipavske doline

Oglasno sporočilo
11. 7. 2023, 11.32
Posodobljeno: 7. 8. 2023, 11.36
Deli članek:

V Vipavski dolini in na Goriškem pričakujte veliko sončnih dni in prijazno podnebje. Edinstvena lega na stičišču geografsko različnih svetov ustvarja tudi edinstvene pogoje za aktivnosti v naravi, ki so v teh krajih obiskovalcem na voljo vse leto. Poletja so običajno vroča, zato ne bo odveč namig, kje lahko poiščete osvežitev, ko se temperature zraka dvignejo nad povprečje.

Prva nam vselej pride na misel voda. Reka Vipava, po kateri je dolina dobila ime, vabi k raziskovanju njenih izvirov in k sproščanju ob njenih bregovih. Na reki lahko supate, lahko lovite ribe in uživate ob petju številnih ptic. Dobra izbira sta tudi poletni kopališči v Novi Gorici in Ajdovščini, ki slovita po odlični urejenosti. Pravi pobeg pred poletno vročino pa ponujajo številne prijazne nastanitve na Trnovski in Banjški planoti ter na Gori, na vzhodnem delu Trnovske planote. Ne le nižje temperature zraka, tudi priložnosti za potepanja po gozdovih, v senci stoletnih dreves in med številnimi naravnimi znamenitostmi, ponujajo prijeten poletni oddih.

Odprte kleti

Najbolj tradicionalen umik pred vročino pa je v Vipavski dolini že od nekdaj obisk vinskega hrama. Tam spodaj pod zemljo, v objemu kamnitih sten in obokanih stropov, je temperatura skorajda vse leto enako prijazna. Vipavski vinarji vsako poletje tradicionalno odprejo vrata svojih kleti. V več kot trideset vinskih kleteh v Vipavski dolini lahko julija in avgusta okušate vrhunska vina, med njimi tudi slovite avtohtone sorte, kot sta zelèn in pinela, doživite odlično vodene degustacije, ki jih vinarji pospremijo z domačimi prigrizki in se sami prepričate, zakaj je Vipavska dolina ta hip najbolj dinamičen vinorodni okoliš v Sloveniji. V prijetni tišini, kjer v sodih zorijo najboljša vina, si lahko privoščite pokušino pri enem od vipavskih vinarjev.

Preglejte letošnjo ponudbo, izberite vinarje in se podajte na nepozabno vinsko avanturo. Vinarji so na voljo znotraj objavljenih urnikov, kljub temu pa je najava obvezna, da se lahko vinar primerno posveti vsakemu gostu.

Bike & Taste v Rajski dolini

Vipavska dolina je vinska dežela, zaradi posebne klime tu uspeva tudi raznovrstno sadje ter odlična zelenjava. Rodovitna dežela slovi po bogatem vinarskem in kulinaričnem izročilu. Prav ljudje, ki skozi stoletja ohranjajo to izročilo in z vso strastjo raziskujejo nove načine priprave vrhunskih dobrot, dajejo tem krajem edinstven karakter. V očeh sladokuscev sodita Vipavska dolina in Nova Gorica v sam vrh slovenske vinske in kulinaričen ponudbe. Se sprašujete, kako bi lahko v tem razkošju uživali med potepanji s kolesom? Nič lažjega! Bike & Taste v Rajski dolini je naše povabilo h kolesarjenju od okusa do okusa. Izberite eno od številnih kolesarskih poti, ki ustreza vašim željam in je primerna za kolo, ki ga najraje vozite. Vsaka od poti vam ponudi priložnosti za postanke na kmetijah in v domačih gostilnah, kjer boste med srečanji z domačini lahko okusili žlahtnost lokalnih dobrot. Seveda lahko obrnete zgodbo in načrtujete kolesarjenje med vnaprej izbranimi vinsko kulinaričnimi točkami. V nobenem primeru ne boste razočarani, le za rezervacijo je  dobro poskrbeti pravočasno, še posebej na kmetijah. Pri načrtovanju kolesarskih potepanj vam bo lahko v veliko pomoč naša spletna aplikacija Vipava Valley Outdoor, ki poleg kolesarskih ponuja tudi pohodniške poti in predstavlja zanimive točke ob poteh. Ne prezrite, skozi vsa doživetja vas bodo najlepše popeljali lokalni vodniki, ki bodo poskrbeli, da bodo vrata domačij za vas vedno odprta, da bo vaše izposojeno kolo delovalo brezhibno in da boste dan vselej zaključili bogatejši za zvrhano mero zanimivih lokalnih zgodb.

ZAVOD ZA TURIZEM NOVA GORICA IN VIPAVSKA DOLINA

TIC Nova Gorica

Kidričeva ulica 11

5000 Nova Gorica

T: 041 460 217

nova-gorica@vipavskadolina.si

TIC Ajdovščina

Prešernova ulica 9

5270 Ajdovščina

T: 031 355 110

ajdovscina@vipavskadolina.si

TIC Renče – Vogrsko

Bukovica 43

5293 Volčja Draga

T: 041490 227

rence-vogrsko@vipavskadolina.si

www.vipavskadolina.si

Vir fotografij: arhiv Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste