Ni nujno dobro

Štirinožnim prijateljem ne ponujajte sladkarij

Mare Koren
16. 12. 2022, 21.35
Deli članek:

V prazničnem času si vsi radi privoščimo kakšno pregreho več, ki pogreje dušo in nasmeji srce. Pregrehe privoščimo tu in tam tudi hišnim ljubljenčkom, a pozor! Psom in mačkam nikar ne ponujajte čokolade, čebule, česna ali grozdja.

Dreamstime
/

Če ste tudi vi popolnoma navdušeni nad svojim hišnim ljubljenčkom in v prazničnem času pripravljate presenečenje tudi zanj, bodite pri izbiri previdni in preudarni. Kar je razvada za ljudi, ni nujno tudi za hišne ljubljenčke.

Še pred določeno hrano jih obranite pred pokanjem petard

Pazite, kaj jim ponujate, in poskrbite, da ne bodo svojih radovednih smrčkov molili v bližino hrane, ki utegne biti zanje celo usodna. Če izsiljujejo ali moledujejo oziroma če vi želite pridobiti njihovo pozornost, vedite, da jim s hrano, ki jo omenjamo v nadaljevanju, le škodite. Veterinarji v decembrskem času bolj kot na zastrupitve s hrano sicer opozarjajo na stres, ki ga živalim povzročata kaos polnih mestnih ulic ter pokanje petard in raket. Svetujejo, da živalim v tem času poiščite prostor, kjer se bodo počutile varno in udobno.

Čokolada

Čokolada je bogata s teobrominom, na katerega so mačke in psi izjemno občutljivi ter lahko povzroči hude zastrupitve in poškodbe živčnega sistema. Simptomi so precej podobni zastrupitvi s kofeinom, pojasnjujejo veterinarji. Že majhne količine kofeina lahko povzročijo razburjenje, tresavico, napadalnost, bruhanje, drisko, srčno aritmijo, zaplete pri dihanju in celo smrt.

Grozdje

Tudi grozdje in rozine niso primerni za naše štirinožne prijatelje. Ti delujejo toksično na njihove ledvice. Psi po zaužitju začnejo bruhati, pojavi se akutna odpoved ledvic. Lahko začnejo nenadzorovano mokriti tla, v najhujšem primeru lahko nastopita tudi ledvična odpoved in smrt.

Kaj pa sladkarije in slani prigrizki?

Tudi sladkarije niso zaželene. Naj gre za piškote, biskvite ali druge posladke – umaknite jih od svojih ljubljenčkov. Prekomerne količine sladkorja metabolizem ne more predelati, kar lahko povzroči drisko, diabetes ali celo smrt. Na seznamu prepovedanih živil so tudi slani prigrizki, kot so čips, slani arašidi, slane palčke, smoki. Ti na dolgi rok vodijo v težave z ledvicami in gastritis.

Sladko in slano

Na seznamu prepovednih živil za domače živali so vsi sladki in slani prigrizki. Če že, jim namenite priboljške, pripravljene le zanje.

Avokado in peteršilj 

Tudi avokado in peteršilj ne spadata na jedilnike mačk in psov. Pes in tortica (glavna): Naše pregrehe jim lahko resno škodujejo. prestrašena mačka: Živali obvarujte pred decembrskim kaosom ter pokanjem petard in raket. čokolada: Čokolada ne spada v kosmate trebuščke. rozine: Tudi rozine iz potic naj romajo v koš, in ne k hišnim ljubljenčkom. 

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste