Čeprav proizvajalci zagotavljajo preprosto vzdrževanje indukcijskih in steklokeramičnih kuhališč, na našo žalost ni zmeraj tako. Žal po kuhanju skoraj vedno ostane nekaj umazanije, redna uporaba pa sčasoma za seboj pusti posledice in madeže, ki jih z mokro krpo in osnovnimi čistili ne moremo odstraniti. Zato je dobro poznati nasvete, s katerimi boste poskrbeli, da se bo vaša steklokeramična oziroma indukcijska plošča svetila kot nova.
Nikoli ne čistite vroče
Nikoli, ampak zares nikoli ne čistite steklokeramične površine, ko je še vroča. Prevreto tekočino ali mastne madeže le popivnajte, nato pa počakajte, da se ohladi. Vroče površine ne bo nič lažje očistiti kot hladno, samo tvegali boste opekline, ob tem pa zažgali tudi gobico in tako povzročili še več škode, kot je treba.
Ne drgnite z noži in žičnatimi gobicami
Naslednje pravilo, ki ga je treba dosledno upoštevati, je, da po steklu nikar ne drgnite s kovinskimi noži, grobimi gobicami ali po možnosti z žičnatimi gobicami. S temi pripomočki lahko trajno poškodujete površino. Uporabljajte le priloženo strgalo, pa še to na mestih, ki označujejo rob vroče površine, sicer boste obsojeni na pogled popraskane steklokeramične plošče.
Brisača, soda bikarbona in kis
Odlična rešitev, da odstranite trdovratne madeže, je, da na kuhališče nanesete sodo bikarbono, ki jo nato popršite z alkoholnim kisom. Mešanica bo ustvarila gosto peno, ki jo potem v celoti pokrijte z brisačo, namočeno v vročo vodo. Pustite učinkovati vsaj 20 minut, saj bo mešanica kisa, sode bikarbone in vlage poskrbela, da bo umazanija odstopila kar sama od sebe. Nato z gobico za ročno pomivanje posode zdrgnite steklokeramično ploščo, predvsem mesta, kjer so bili trdovratni madeži. Ostanke sode bikarbone in kisa previdno odstranite z mehko kuhinjsko krpo ter na koncu steklokeramično ploščo obrišite do suhega.