Rikota ali v originalu ricotta je sirarska ali albuminska skuta, ki jo pridobivajo iz kravjega ali ovčjega mleka. Ima blag, sladkast okus in vsebuje le 5 odstotkov maščobe.
Sestavine za 300 g rikote:
1 l polnomastnega mleka
150 ml sladke smetane
3-4 žlice limoninega soka
1 žlička morske soli
Potrebujemo še: kuhinjski termometer, gazo, kuhinjsko vrvico, steklen kozarec s pokrovom (za 300 g rikote)
Priprava:
1. Mleko in smetano segrejemo na 85 stopinj Celzija. Med segrevanjem ves čas mešamo in uporabimo tudi kuhinjski termometer.
2. Ko mlečna mešanica doseže želeno temperaturo, lonček odstavimo z ognja in dodamo limonin sok. Z metlico mešamo 30 sekund, da se mleko začne strjevati in nastanejo kosmiči. Dodamo sol, potem pa lonec pokrijemo s krpo in pustimo dve uri.
3. Cedilo obložimo z mokro gazo in mešanico precedimo. Tekočina, ki ostane (kar 700 ml!), je sirotka in uporabimo jo lahko za zmešančke ali pijemo samo.
4. Nazadnje gazo, v kateri je rikota, zavežemo z vrvico in shranimo za 24 ur v hladilniku.
5. Rikoto vzamemo iz gaze in z njo napolnimo steklen kozarec z navojem. V hladilniku lahko počaka do štiri dni.
Majin nasvet
Rikoto lahko uporabimo kot nadev za domače raviole, tekne pa tudi kar sama z medom ali kot dodatek kosmičem. Lahko ji dodamo tudi sesekljana zelišča (npr. drobnjak, baziliko, peteršilj), dve žlički nastrganega parmezana, sol, poper in nekaj olivnega olja ter dobimo imeniten namaz za na kruh.