Zanimivosti

Pekoča čilijeva omaka

Katja Kmet, Zarja
28. 9. 2017, 15.00
Deli članek:

Sveži ali posušeni, sesekljani ali zmleti: čiliji poskrbijo, da so jedi prijetno pikantne ali tudi drzno pekoče.

Sestavine:

25 g kumkvatov

1 rdeča paprika (300 g)

1 čili (rdeč)

100 g šalotke

50 ml vinskega kisa

40 g želirnega sladkorja (1 : 1)

sol.

Kumkvate operemo in vsakega večkrat prebodemo z zobotrebcem. Za 30 sekund jih potopimo v vrelo vodo (blanširamo). Odcedimo jih, prelijemo z mrzlo vodo, znova odcedimo in narežemo na kockice. Peške pri tem odstranimo. Papriko operemo, jo razrežemo na četrtine ter očistimo semenja in notranjih kožic. Četrtine zložimo z lupino navzgor na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici na zgornji rešetki pod močno ogretim žarom od šest do osem minut, da lupina počrni in se naredijo mehurji. Papriko damo v plastično vrečko za zamrzovanje in pustimo pet minut, da lupina odstopi, nato jo olupimo in narežemo na kockice. Čili očistimo, s semenjem vred ga drobno sesekljamo (delamo v rokavicah, da si ne zanesemo pekoče snovi v oči). Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. V lonec damo šalotko, čili, kumkvate, kis in sladkor. Pristavimo in kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut, da se vse skupaj zgosti. Primešamo papriko, solimo (1 žlička soli) ter počakamo, da znova zavre. Odstavimo in ohladimo. Pekoča omaka se prilega k pečenemu ali ocvrtemu mesu.