Zanimivosti

Torta brez peke

M. O. Ž., Maja
7. 9. 2017, 15.00
Deli članek:

Teknejo nam mrzli posladki, med katerimi vas bo zagotovo navdušila tudi jogurtova torta z jagodami.

Sestavine za pekač premera 18 cm:

  • 130 g ovsenih piškotov
  • 70 g masla
  • 200 svežega mladega sira
  • 400 g grškega jogurta
  • 100 ml sladke smetane
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička limoninega soka
  • ½ stroka vanilje
  • 6 lističev želatine
  • 200 g jagod

Za preliv:

  • 200 g jagod
  • 1 brizg limoninega soka
  • jagode za okras

Priprava:

  1. Pekač obložimo s tortno podlago iz papirja ali papirjem za peko. Maslo stopimo in počakamo, da se malce ohladi. Piškote zmeljemo v drobtine in jim dodamo maslo. Stresemo jih v model in rahlo pritisnemo ob podlago. Za pol ure postavimo na hladno.
  2. Jagode očistimo. Zmešamo jogurt, sir, sladkor in limonin sok, dodamo sredico vaniljinega stroka.
  3. Želatino za 5 minut namočimo v mrzlo vodo, ožamemo in ravnamo po navodilih na embalaži. Želatino pristavimo na ogenj, dodamo tri žlice jogurtove kreme, z žlico premešamo in počakamo, da se krema ohladi.
  4. Kremo dodamo preostalemu jogurtu in dobro premešamo. Dodamo stepeno smetano. Jogurtovo kremo zlijemo v tortni model - sega naj 1 cm visoko. Po celem obodu, a centimeter od roba, razporedimo jagode. Preostalo kremo z žlico odmerimo v pekač. Poravnamo z nožem.
  5. Torto čez noč postavimo v hladilnik. Za preliv ukašimo jagode in jih precedimo. Dodamo limonin sok, prelijemo po torti. Nazadnje nekaj jagod položimo tudi na vrh torte.