Sestavine za pekač premera 18 cm:
- 130 g ovsenih piškotov
- 70 g masla
- 200 svežega mladega sira
- 400 g grškega jogurta
- 100 ml sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 1 žlička limoninega soka
- ½ stroka vanilje
- 6 lističev želatine
- 200 g jagod
Za preliv:
- 200 g jagod
- 1 brizg limoninega soka
- jagode za okras
Priprava:
- Pekač obložimo s tortno podlago iz papirja ali papirjem za peko. Maslo stopimo in počakamo, da se malce ohladi. Piškote zmeljemo v drobtine in jim dodamo maslo. Stresemo jih v model in rahlo pritisnemo ob podlago. Za pol ure postavimo na hladno.
- Jagode očistimo. Zmešamo jogurt, sir, sladkor in limonin sok, dodamo sredico vaniljinega stroka.
- Želatino za 5 minut namočimo v mrzlo vodo, ožamemo in ravnamo po navodilih na embalaži. Želatino pristavimo na ogenj, dodamo tri žlice jogurtove kreme, z žlico premešamo in počakamo, da se krema ohladi.
- Kremo dodamo preostalemu jogurtu in dobro premešamo. Dodamo stepeno smetano. Jogurtovo kremo zlijemo v tortni model - sega naj 1 cm visoko. Po celem obodu, a centimeter od roba, razporedimo jagode. Preostalo kremo z žlico odmerimo v pekač. Poravnamo z nožem.
- Torto čez noč postavimo v hladilnik. Za preliv ukašimo jagode in jih precedimo. Dodamo limonin sok, prelijemo po torti. Nazadnje nekaj jagod položimo tudi na vrh torte.