Če imamo voljo in čas, lahko kupimo cele ribe, jih filiramo, iz glav in kosti pa pripravimo jušno osnovo, s katero potem zalijemo brodet.
Sestavine (za 4 osebe):
- 700 g na kose razrezanih filejev različnih morskih rib (na primer škarpene, orade, cipljev, brancina),
- 150 g očiščenih in na kolobarje narezanih lignjev,
- 3 žlice olivnega olja,
- 2 drobno sesekljani čebuli,
- 3 strti stroki česna,
- 300 g na kocke narezanega paradižnika iz pločevinke,
- 2 žlici paradižnikove mezge,
- 2 žlici sesekljanega peteršilja,
- 1 lovorov list,
- 1 vejica rožmarina,
- 1 žlička soli,
- 1 žlička poprovih zrn,
- 100 ml belega vina,
- 500 ml vode,
- 150 g rakcev (na primer kozic).
Priprava:
- V veliki kozici segrejemo olje in na njem popečemo kose rib in lignjev. Prestavimo jih na krožnik.
- V kozico stresemo čebulo in česen ter ju pražimo 3 minute. Dodamo sesekljan paradižnik, paradižnikovo mezgo, peteršilj, lovor, rožmarin, soli in poper ter kuhamo 10 minut.
- Dodamo popečene ribe in lignje, zalijemo z vinom in kuhamo 5 minut. Prilijemo vodo in ribe kuhamo 15 minut. Nazadnje primešamo še rakce in brodet kuhamo še 10 minut.
- Ko je brodet gotov, odstranimo lovor in rožmarin ter ga razdelimo na krožnike. Zraven ponudimo polento in parmezan.