Zanimivosti

Ribji brodet

Zvonka Labernik, Ženska
26. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za vse različice velja, da morajo biti ribe in preostale »morske« sestavine res sveže.

Če imamo voljo in čas, lahko kupimo cele ribe, jih filiramo, iz glav in kosti pa pripravimo jušno osnovo, s katero potem zalijemo brodet.

Citypark vabi vse ljubitelje glasbe na Valentinov sejem

Ekipa

Valentinov Groove v Cityparku: sejem »vinilk«, DJ nastopi in nagradna igra

Sestavine (za 4 osebe):

  • 700 g na kose razrezanih filejev različnih morskih rib (na primer škarpene, orade, cipljev, brancina),
  • 150 g očiščenih in na kolobarje narezanih lignjev,
  • 3 žlice olivnega olja,
  • 2 drobno sesekljani čebuli,
  • 3 strti stroki česna,
  • 300 g na kocke narezanega paradižnika iz pločevinke,
  • 2 žlici paradižnikove mezge,
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja,
  • 1 lovorov list,
  • 1 vejica rožmarina,
  • 1 žlička soli,
  • 1 žlička poprovih zrn,
  • 100 ml belega vina,
  • 500 ml vode,
  • 150 g rakcev (na primer kozic).

Priprava:

  1. V veliki kozici segrejemo olje in na njem popečemo kose rib in lignjev. Prestavimo jih na krožnik.
  2. V kozico stresemo čebulo in česen ter ju pražimo 3 minute. Dodamo sesekljan paradižnik, paradižnikovo mezgo, peteršilj, lovor, rožmarin, soli in poper ter kuhamo 10 minut.
  3. Dodamo popečene ribe in lignje, zalijemo z vinom in kuhamo 5 minut. Prilijemo vodo in ribe kuhamo 15 minut. Nazadnje primešamo še rakce in brodet kuhamo še 10 minut.
  4. Ko je brodet gotov, odstranimo lovor in rožmarin ter ga razdelimo na krožnike. Zraven ponudimo polento in parmezan.