Zamrznjen jogurt je hit že pozimi
Katja Sinkovič je še pred nekaj leti sanjala, da bi iz mleka, pridelanega na domači kmetiji, izdelovala sladoled. Zdaj je njena kmetija iz Buč v občini Kozje po državi vedno bolj znana po drugi ledeni dobroti – zamrznjenem jogurtu. Mlada prevzemnica je temelje uspešne zgodbe postavila s prevzemom kmetije, ko je osnovni dejavnosti – pridelavi mleka – pred leti dodala še predelavo v jogurte, skute in namaze. Ko mlečnih dobrot zaradi epidemije koronavirusa ni mogla ponuditi šolam in vrtcem, se je domislila priprave izdelka, znanega pod imenom Frozy. Ta je postal celo najboljši izdelek po izboru potrošnikov na natečaju projekta Agrobiznis 2021. To je kmetiji zagotovilo prodor na police enega naših večjih trgovcev.

Za predelavo mleka v mlečne izdelke se je pred osmimi leti odločila, da bi prišla do dodatnega dohodka. Zgolj prireja mleka, ki so ji na kmetiji sicer zvesti že petdeset let, namreč ni prinesla dovolj zaslužka, da bi od njega lahko dostojno živele vse tri generacije. S predelavo mleka v probiotične jogurte, skuto in namaze so Sinkovičevi prišli do lepe dodane vrednosti. Odločili so se še za prodajo svežega surovega mleka šolam in vrtcem. Sčasoma je tudi Katjin partner pustil službo in se pridružil prizadevanjem za razvoj domače dejavnosti. Zdaj sta oba kmečko zavarovana.
Predlani se je kmetija iz Buč znašla pred pomembno prelomnico. Ko so zaradi epidemije koronavirusa vrata zaprle izobraževalne ustanove, je ostala brez pomembnih odjemalcev. Treba je bilo najti nov način, kako predelati mleko. Takrat se je Katji porodila ideja za zamrznjen jogurt, ki je obnorel Slovenijo. Gre za bolj zdravo različico sladoleda, ki je izdelana iz mleka in jogurta. Ker je Frozy zamrznjen, ima izdelek precej daljši rok uporabe kot na primer navadni jogurt. »Zato je lažje zagotoviti ustrezne količine za prodajo na trgovskih policah, lažje je organizirati prevoze in vse ostalo. Skuto, jogurte in namaze, kjer je rok uporabe deset dni, bi bilo po drugi strani težko ponujati na policah velike trgovine.«
Foto: Mojca Valenčak
Preberite več v Novem tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se