Velik kuharski potencial na OŠ Drska


Za nami je drugo regijsko Tekmovanje v lokalni kulinariki ali obujanju slovenske kulinarične dediščine, ki je potekalo 8.3.2013 v Hiši kulinarike in turizma, prijetnem okolju sredi Novega mesta. Eden od dokazov, da je lanskoletno tekmovanje obrodilo sadove pri tistih, ki jim je vse skupaj najbolj namenjeno – osnovnošolcih Slovenije, je prav OŠ Drska iz Novega mesta, saj se je prijavilo 8 tekmovalnih skupin, ki smo jim dali priložnost pokazati svoje kuharske veščine javnosti.
Mlade, na prvi pogled neizkušene otroške roke, so pogumno obdelovale krapa ali postrv, pa četudi ga je bilo potrebno razrezati, očistiti ali filirati, napolnile postrv in vse to pripravile v inovativnih različicah receptov naših prednikov. Glede na to, da je tudi dolenjska regija bogata s kulinarično zgodovino, smo bili deležni puhle, tovorne potice in štrukljev na najrazličnejše načine, izjemnih oblik, okusa in videza z razlago: od kod izvira recept in zakaj so jed včasih pripravljali.
Podkovani z izjemnim znanjem so osnovnošolci Drske priredili pravi dolenjski kulinarični spektakel, ki si ga je ogledal sam župan. Prisotna strokovna javnost Hiše kulinarike si je veselo mela roke in občudovala svoje, morebiti bodoče dijake in študente. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali: Anica Janko Oblak, inštruktor na VSŠ in učiteljica praktičnega pouka v hiši gostitelja, Drago Košak, vodja projektov Zavoda za turizem Novo mesto, Anka Peljhan, organizator projekta, je veliko časa po tekmovanju porabila za uskladitev ocen in s težavo določila prav tiste tri, ki so se uvrstili v nadaljnje tekmovanje.
Tega naslova so deležne skupine: Jagodke s krapom v zelenjavni omaki in tovorno potico, Kuharske mojstrice s postrvjo na žaru in puhlo, Ustvarjalne mojstrice s postrvjo z orehi in krompirjevimi štruklji.
Sicer pa je konkurenca ponudila še polnjeno postrv, krapa v vinu, obloženega s pečeno čebulo, postrv s slanino, drobnjakove štruklje, štruklje, polnjene z jajcem in skuto, belokranjske štruklje in še mnogo dobrot, za katere si želimo, da bi obtičali na naših krožnikih. Na podlagi medgeneracijske komunikacije otroci pridobivajo tudi igrive in zanimive zgodbice o dogodivščinah s Fiatom, takratnim Fičotom, ki je krojil marsikatero življenje naših babic in dedkov, jih popeljal na prvo kosilo ali jim polepšal kak kulinarični dogodek, saj je dobra hrana povezana s prenekaterimi užitki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se