© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Vaše fotke, naš recept: Prašički za srečo


dolenjski-list
3. 1. 2011, 00.00
Posodobljeno
04. 01. 2011 · 06:11
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

molan_prasicki.jpg
Arhiv Lokalno.si
molan_prasicki_g1.jpg

Naj bo to leto srečno in uspešno, nam je zaželela bralka A.M. in nam poslala fotografije prašičkov, ki jih je, domnevamo, spekla za svoje domače ter jim tako napovedala srečno leto 2011. In jih torej delila tudi z nami ...

Upamo, da je moč simpatičnih rožnatih prašičkov (no, dobro, v testeni obliki so pač bolj rjavi in zapečeni) dovolj velika in bodo srečo res prinesli prav vsem, ki berete te vrstice :)

Saj poznate to vražo, kajne, da nam prašički prinašajo srečo? Talisman prašička smo sprejeli od starih Germanov, preberemo na internetu, saj je bila svinja zanje najpomembnejša žival. Živela je v svobodi, prehranjevala se je z žirom v nepreglednih hrastovih gozdovih, zaradi svoje počasnosti je ni bilo težko uloviti in si tako preskrbeti zaloge hrane za zimo. Ker se koline v Evropi pripravljajo v prednovoletnem času, je tudi rožnati prašiček postal zaščitni znak sreče in najpogostejši okras novoletne dekoracije. Med ljudmi še vedno velja prepričanje, da kdor ima veliko svinj za zakol, temu se ni bati lakote in pomanjkanja v dolgih zimskih mesecih.

Evo, dragi naši bralci, morda te dni ne boste klali, lahko pa vseeno za srečo svojih najdražjih poskrbite tudi drugače v kulinariki. Da se ne boste trudili z iskanjem receptov za izdelavo takšnih simpatičnih prašičkov, kot jih je naredila A. M. Izvolite ga:

Za 10 do 12 pujskov potrebujemo:

Za kvašeno testo:

500 gramov moke
30 gramov kvasa
60 gramov sladkorja
250 ml mlačnega mleka
60 gramov surovega masla


1 jajce
ščep soli
naribana lupinica ene limone

Za nadev:

100 gramov surovega marcipana
150 gramov mletih lešnikov, orehov ali mandljev
100 gramov sladkorja
3 beljaki

Rozine za očesca in 2 rumenjaka za premaz in lepljenje ušesc in rilčkov

Priprava

Moko presejemo v skledo. V posebni posodi zmešamo mlačno mleko, malo moke in sladkorja, pokrijemo za 15 minut in pustimo, da malce vzhaja. Preostali sladkor, razpuščeno surovo maslo, jajce, sol in limonino lupinico zmešamo s kvascem ter s preostalo moko zgnetemo v voljno in gladko testo. V skledi pustimo, da pokrito vzhaja 30 minut.

Za nadev (lahko kar z umito roko) zmešamo marcipan, mlete lešnike, sladkor in stepene beljake. Nato vzhajano testo razvaljamo na debelino 4 mm. Iz njega z modelčkom izrežemo 20 krogov s premerom 8 cm, ti bodo za prašičkove glavice, in 10 manjših s premerom 4 cm, ti bodo za rilčke. Iz preostanka testa prašičkom izoblikujemo ušesa in če testa še kaj ostane, kakšnega dodatnega prašička.

Na deset velikih kolačkov damo po žlico nadeva, rob kroga premažemo z rumenjakom in čezenj položimo drug kolaček. Robove dobro in trdno stisnemo, saj se nam bodo drugače prašički med peko odprli. Manjšim kolačkom vodoravno stisnemo dve luknjici za nosnice in jih z razžvrkljanim rumenjakov prilepimo na velike kroge. Prav tako z rumenjakom premažemo ušesca in jih prilepimo na vrhnji del kolačkov. Za oči prašičkom nad nosek vtisnemo po dve rozini in ju dobro potisnemo v testo, ker bodo drugače v pečici med vzhajanjem in peko zelo rade popadale ven. Tako narejene prašičke položimo na z maslom pomazan pekač in damo v predhodho ogreto pečico. Kakih 15 minut jih pečemo na 200 stopinj Celzija. Lepo rumene vzamemo ven in počakamo, da se malce ohladijo.

Če nam bodo preveč dišali, ko bodo še topli, nas bo lahko bolel želodček.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.