Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V Ptujskih pekarnah bodo ocvrli milijon krofov


tednik
Vida Božičko
21. 2. 2019, 09.20
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V času pusta peki ocvrejo precej več krofov kot običajno. Letos bo ta številka še veliko večja, saj je pust dolg več kot mesec dni. V Ptujskih pekarnah tako upajo, da bodo v času letošnjega pustovanja prodali 500.000 krofov, kar je polovica vsega, kar bodo ocvrli v tem letu.

1550679680_cg_krofi.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Pustni čas je v prvi vrsti priložnost, da se našemimo, zaznamuje pa ga tudi posebna sladica. Krofi, ki jih je poznala dunajska kuhinja, so postali del pustnega časa na slovenskem območju šele v prvi polovici 20. stoletja. Na dunajskem dvoru naj bi leta 1815 pojedli osem do deset milijonov krofov, navajajo etnologi. Opozarjajo pa, da so sladico, podobno današnjim krofom, poznali že v starem Rimu, saj jo je v svoji kuharici navajal Apicij iz prvega stoletja našega štetja.

Tako kot nekdaj na dvoru veliko krofov pojemo tudi danes. Med Slovenci najbolj priljubljeni trojanski krofi so pravi prodajni hit. Na običajen dan jih pripravijo približno 5.000, v času pusta pa jih samo od debelega četrtka do pepelnične srede ocvrejo okoli 88.000.

V okolici Ptuja, kjer je pust še najbolj živ, pa največ krofov ocvrejo v Ptujskih pekarnah. Po njihovih ocenah jih letno prodajo med 800.000 do 900.000.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.