© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V Odrancih pri potočnem mlinu je dišalo po jedi iz čilija


vestnik
Jože Žerdin
22. 5. 2018, 18.36
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Društvo za vzgojo, pridelavo in predelavo čilijev Pomurje je ob potočnem mlinu ob potoku Črnec v Odrancih pripravilo zelo zanimiv in poučnem dogodek, ki je bil povezan s sadikami čilija in vsem, kar je z njimi povezano v prehrani.

26869838f09656d89158f3404f0c6183.jpeg
Jože Žerdin
V Odrancih pri potočnem mlinu je dišalo po jedi iz čilija. 

Za dogodek so se odločili, da bi ljudje še bolj podrobno spoznali okus in namen čilija, ki se v zadnjem času vse bolj uveljavlja tudi v deželi ob Muri, po njem namreč posegajo gurmani, ki jim je kot sadika ali jed zelo všeč. Tako so ob potočnem mlinu pripravili prvo izmenjavo sadik čilijev, paprike, paradižnika in drugih sadik, ki sodijo v domači vrt.


c02f918249f6148765e64b297e5d0f25.jpeg
Jože Žerdin
V Odrancih pri potočnem mlinu je dišalo po jedi iz čilija.

Izmenjava sadik je bila zelo dobro obiskana, predvsem gospodinje so želele, da bi spomladi v svojem vrtu zasadile nove podarjene sadike. Rdeča nit dogodka pa je bila tudi povezana s kuhanjem jedi z imenom »chili con carne«, kjer je bil v kotličku za kuhanje sestavina čili, ki ima bolj pekoč okus.

178cc37d1f12941cd142bed9b91fcea7.jpeg
Jože Žerdin
V Odrancih pri potočnem mlinu je dišalo po jedi iz čilija.

Nekateri pa v zadnjem času vse bolj posegajo po tej jedi, kajti v njej so različne naravne sestavine, ki jedi dodajajo vonj, okus in videz. V kotliček so mojstri kuhanja čilija dodali različne sestavine: paradižnik, rdečo papriko v prahu, lovorjev, list, olivno olje, zeleno papriko, rdečo papriko, rdeči fižol, koruzo, sol, kumino, česen, pelate, čebulo, mleto goveje meso. Brž, ko se je jed »chili con carne« skuhala, so jo lahko obiskovalci poskusili in pohvalili kuharje, da so se odlično odrezali pri kuhanju jedi. Društvo za vzgojo in pridelavo čilijev si prizadeva, da bi po tej hrani posegalo čim več ljudi ter da bi se kot jed uveljavila tudi na jedilnikih naših družin, kjer bi se tako lahko spremenile navade prehranjevanja.

162733efde84de7ac3865cbfc2965e0f.jpeg
Jože Žerdin
V Odrancih pri potočnem mlinu je dišalo po jedi iz čilija.

5f1d362b8e7e32fa116782f21f58eb61.jpeg
Jože Žerdin
V Odrancih pri potočnem mlinu je dišalo po jedi iz čilija.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.