© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V Gostišču Dežmar v dobri hrani začutimo domačnost


lokalno
13. 12. 2022, 13.45
Posodobljeno
14. 12. 2022 · 14:57
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzdezmar__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_Zzdezmar (1)
_zzdragojevic1.jpg
Arhiv Lokalno.si
Štefica in Vlado sta med drugim gostila tudi Oliverja Dragojevića, njihovo gostilno so radi obiskovali Zdravko Čolič, Tereza
_zzdezmar__3_.jpg
_zzdezmar__5_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Začetki Gostišča Dežmar segajo v leto 1995. Takrat je Vlado Dežmar s pomočjo svoje žene Štefice začel gostinsko dejavnost v najeti gostilni v Šmihelu. Z leti so pridobili ugledne goste, ki so hitro prepoznali okusno in kakovostno hrano. Visokih gostov niso želeli izgubiti, zato so leta 2000 kupili gostilno v Bučni vasi, kjer delujejo še danes. V gostilno je vseskozi vpeta celotna družina skupaj s sinovoma Sinišo in Danijelom.

Nepogrešljiva v kuhinji je Štefica Dežmar, in sicer pri kreiranju menijev, pravilni izbiri hrane in pri izvrstnih okusih. Njena poklicna pot se je začela v priznani restavraciji Breg, nato je vrsto let poučevala na Srednji šoli za gostinstvo in turizem. Takrat so se z njeno pomočjo ustvarjali in izobraževali najboljši kadri v gostinstvu, ki vodijo svoje gostilne še danes. Zaradi majhnih otrok in dela v domači gostilni je bila primorana opustiti poučevanje in je prevzela vodenje šolske prehrane na Osnovni šoli Grm. Celih petnajst let je bila tako navdih mladim osnovnošolcem glede zdravega načina prehranjevanja. Z leti se je delo v domači gostilni razširilo in zahtevalo celega človeka, zato se je Štefica v celoti posvetila kulinaričnim podvigom v domači gostilni. Prenovljeno gostilno in izvrstno kulinariko so kmalu prepoznali pomembni in eminentni gostje, kot so: politiki, umetniki, hrvaški in slovenski pevci ter različne glasbene skupine. Štefica ponosno pove, da so njihovo gostilno radi obiskovali: Oliver Dragojevič, Zdravko Čolič, Tereza Kesovija, Mišo Kovač …

V gostilni so se vse dni v tednu odvijali številni dogodki, kot so: poroke, pomembne obletnice, silvestrovanja, svečani dogodki. Po koroni so se spremenili časi in ljudje, predvsem njihove navade in potrebe. Družabnih srečanj in dogodkov pa tudi vsakdanjih druženj je veliko manj kot prej.

Dežmarjevi kljub težkim časom v gostinski dejavnosti ohranjajo svoj sloves domačnosti. Srečujejo se s pomanjkanjem dobrega kadra in spremenjenimi navadami ljudi v današnjem času. »Ljudje ne cenijo več kakovostne, naravne hrane in sproti sveže pripravljenih jedi. Imajo čudne prehranjevalne navade, ne poznajo teorije hrane, njene kalorične vrednosti in zakonitosti kombiniranja živil med seboj. Celo veliko novodobnih kuharjev ne pozna jedi, ki se združujejo skupaj, in nimajo občutka pri kombiniranju živil,« ugotavlja Štefica.

Od leta 2019 sta v vodenje gostilne vpeta sinova Siniša in Danijel, ki uspešno nadaljujeta družinsko tradicijo. V gostilni danes pripravljajo več vrst dnevnih malic, različnih menijev kosil in jedi po naročilu. Po potrebi dostavijo pogostitev (catering) v različna podjetja. Zaključene družbe kulinarično razvajajo z morskimi specialitetami in jedmi izpod peke. Restavracija sprejme do 70 gostov, ki jim z veseljem ponudijo jedi iz krušne peči, sezonske jedi in mednarodno kuhinjo.

Štefica pove, da radi ustrežejo tudi najzahtevnejšim gostom; držijo se načela, da kar si pri njih gost zaželi, tudi dobi. Vsekakor je gostilna Dežmar pravi kraj za razvajanje gostov z morsko, mesno in z dietno hrano. Prisegajo na kakovostno sestavi jedi, pripravljenih na naraven način. Vse jedi vsakodnevno pripravljajo sveže ter sproti in s tem poskrbijo za zdravo prehrano svojih gostov. (MKK)


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.