Uživam tradicijo po kulinarični transverzali od Panonije do Jadrana




Namen projekta je vzpostaviti kulinarično transverzalo od Panonije do Jadrana, ki obiskovalcem ponudi edinstveno doživetje avtohtone tradicije, običajev in kulinarike v obliki privlačnih programov, ki bodo potekali na kulturnih in naravnih spomenikih od Prekmurja in Osrednje Slovenije do Hrvaškega Zagorja in Istre na podlagi trajnostnega sodelovanja lokalnih ponudnikov v dediščinskih skupnostih. Tako bodo lahko obiskovalci aktivno in celovito doživeli dediščino na sodoben način. Projekt poteka v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014-2020 in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Partnerji:
1. Biotehniški izobraževalni center Ljubljana (Vodilni partner),
2. PARNAS – zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče,
3. Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma,
4. Naj Tura d.o.o.,
5. Javna ustanova »Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje«,
6. Udruga za zdrav život i zdravu prirodu »Trbuhovica – Prezid«,
7. Turistička zajednica opčine Vrsar,
8. Zagorska razvojna agencija d.o.o. za promicanje regionalnog razvoja.
Projekt naslavlja skupen čezmejni izziv, kako dediščino na avtentičen in sodoben način predstaviti obiskovalcem – preverjeni so načini oživitve snovne dediščine z inovativnim in strokovnim vključevanjem nesnovne dediščine, zlasti dediščine kulinarične kulture, običajev, obrti itd. Povezali smo 8 specifičnih območij, ki kot vzorčni model znotraj naravnih in kulturnih spomenikov omogoči pristno doživljanje tradicije:
zidanica na Trški gori (Dolenjska), edinstvena etnološka dediščina,
Botanični vrt in Mestni muzej (Osrednja Slovenija), povezava oblikovane naravne in mestne kulturne dediščine,
muzej na prostem Lončarska vas Filovci (Prekmurje),
Trubarjeva domačija (Osrednja Slovenija), edinstvena dediščina obrednega božičnega kruha,
Naravni park Žumberak - Samoborsko gorje (Zagrebška, Karlovška županija),
celotno zaščiteno območje naselja Prezid v Gorskem Kotarju (Primorsko-goranska županja),
staro mestno jedro Vrsarja (Istrska županja), tradicija Istre,
celotno območje Krapinsko-zagorske županije.
Z vzorčnimi modeli smo reševali :
1. Izziv strokovnosti: višanje kapacitet in strokovnega pristopa na terenu ter prenos dediščine obiskovalcem in novim generacijam.
2. Izziv sodelovanja: celovit povezovalni pristop dediščinskih skupnosti projektnega območja (med ponudniki snovne, nesnovne in naravne dediščine, turističnih vsebin, lokalnih surovin, šolami, podjetji). Iskanje inovativnih pristopov (skupni produkt, zgodbarski in doživljajski turizem, ki obiskovalcem spodbudi vsa čutila).
3. Izziv inovativne skupne promocije: dediščina obiskovalcem je predstavljena na privlačen način na osnovi znanj o dediščini, razvoju novih produktov in trženju.
V projektu smo vzpostavili skupen celosten pristop, ki obiskovalcem v izjemno bogatem okolju naravnih in kulturnih spomenikov od Prekmurja do Istre omogoči aktivno doživetje kulture kulinarične dediščine in lokalnih okusov. V tem oziru smo aktivirali in povezali lokalne ponudnike ter na tej osnovi ponudili drugačna doživetja gostom: mladim, starejšim, družinam, tujcem. Slovenska in hrvaška obmejna kulinarika spadata zaradi dinamičnega zgodovinskega razvoja in različnih vplivov med najbolj zanimiva kulinarično-gastronomska okolja Evrope. Zato izjemna kultura kulinarične dediščine, šege, navade itd. predstavljajo idealno osnovo za večjo prepoznavnost v čezmejnem in mednarodnem okolju na podlagi povezovanja in nadgradnje teh v skupen turistični proizvod. Pri tem smo vključili lokalne dediščinske skupnosti in ustvarili primarno mrežo za upravljanje dediščine.
Cilj projekta je bil vzpostaviti kulinarično transverzalo od Panonije do Jadrana, ki bo obiskovalcem ponudila edinstveno doživetje avtohtone tradicije, običajev in kulinarike v obliki privlačnih programov, ki bodo potekali na kulturnih in naravnih spomenikih od Prekmurja in Osrednje Slovenije do krapinskega območja in Istre na podlagi trajnostnega sodelovanja lokalnih ponudnikov v dediščinskih skupnostih. Tako lahko obiskovalci aktivno in celovito doživijo dediščino na sodoben način.
Glavni rezultati projekta so:
izboljšano znanje, kapacitete in strokovnost ciljnih skupin, zlasti dediščinskih skupnosti pri povezovanju v lokalne verige dodane vrednosti, oblikovanju in izvedbi inovativnih skupnih čezmejnih turističnih programov in ustvarjanju doživetij z gosti, ter mladih, ki bodo dobili znanja za interpretatorja dediščine (izboljšanje zmogljivosti vsaj 11.000 oseb v programskem območju),
delujoča skupna čezmejna kulinarična destinacija (transverzala od Panonije do Istre) s skupno blagovno znamko in turističnim proizvodom UŽIVAM TRADICIJO, ki obiskovalcem, mladim, starejšim, družinam, tujcem prinaša čezmejne doživljajske eno - in večdnevne vodene ture, ki jih navdušijo nad obiskanim projektnim območjem naravne in kulturne dediščine in tradicionalno kulinariko, kjer sami pripravijo tradicionalne jedi, sodelujejo pri tradicionalnih običajih ali obrteh,
na podlagi skupnega trženja je povečan obisk skupne čezmejne destinacije. Tako smo kreirali ponudbo kakovostne in privlačne kulinarične dediščine, ki z aktivnim oživljanjem omogoči drugačno izkušnjo obiskovalcem, ki se bodo radi vračali,
izvedena investicija - obnova šolske zidanice Grma Novo mesto.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se