Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Telečja pečenka s krušnim nadevom


Janja Grativa, Maja
29. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko kupujemo meso, prosimo mesarja, naj nam po vsej dolžini naredi žep za nadev.

telecja pecenka.jpg

Sestavine za 10 oseb:

  • 2 kg teletine v kosu (ramenski del)
  • 260 g kruha (4 majhne pletenice)
  • 1/2 šopka drobnjaka
  • 1/2 šopka peteršilja
  • 1 šalotka
  • 60 g masla
  • 100 ml mleka
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • 1 žlica masla
  • 1 šopek jušne zelenjave
  • 200 ml suhega belega vina
  • 500 ml čiste goveje juhe

Priprava:

  1. Kruh ali, še bolje, pletenke, narežemo na koščke. Zelišča sesekljamo. Šalotko olupimo in sesekljamo ter jo popražimo na 30 g masla. Zalijemo z mlekom, na hitro segrejemo in skupaj z zelišči prelijemo po kruhu. Počakamo 10 minut, da se kruh prepoji, potem dodamo jajce in popramo.
  2. Meso dobro solimo in popramo. Nadev zatlačimo v žep, potem pa odprtino zapremo z zobotrebci ali, še bolje, pečenko prevežemo s kuhinjsko vrvico.
  3. Žlico masla segrejemo v velikem pekaču in pečenko z vseh strani popečemo. Jušno zelenjavo očistimo in na grobo zrežemo. Popečemo jo z mesom, potem pa zalijemo z vinom in juho. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo od 90 do 105 minut.
  4. Pečenko vzamemo iz pečice. Omako precedimo (po želji pretlačimo), segrejemo, solimo, popramo, dodamo preostalo maslo, a nič več ne zavremo.
  5. Pečenko narežemo na tanke rezine in ponudimo z omako.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.