Ta teden kuhamo z voditeljico Ano Praznik
»To zelo svežo poletno pito spečem po navadi takrat, ko praznujemo kakšen rojstni dan. Nad njo so navdušeni tudi otroci,« pravi Ana Praznik.

Za Ano so štirje čudoviti, a zelo naporni meseci, saj je tako rekoč živela in dihala skupaj z oddajo Delovna akcija. Priznala je, da v tem času ni kaj dosti stala v svoji kuhinji, »kaj šele, da bi kaj skuhala«. Toda maja je tretji rojstni dan praznovala njena hči Otja, in takrat je zanjo pripravila jogurtno-limonovo pito. »To zelo svežo poletno pito spečem po navadi takrat, ko praznujemo kakšen rojstni dan. Nad njo so navdušeni tudi otroci,« nam je zaupala Ana Praznik.
JOGURTNO-LIMONOVA PITA
SESTAVINE:
Testo:
170 g masla
250 g moke
1 pecilni prašek
100 g sladkorja
4 rumenjaki
limonova lupinica
limonov namaz
Nadev:
3 male kisle smetane
2 navadna jogurta
5 žlic moke
4 beljaki (sneg)
200 g sladkorja (jaz ga dam 150 g)
1 vaniljev sladkor
PRIPRAVA:
Najprej pripravimo testo za pito. Dve tretjini zgnetenega testa razporedimo v tortni model na papir za peko. Preostanek testa zavijemo v folijo in ga damo v hladilnik ali zamrzovalnik za toliko časa, dokler ne naredimo nadeva.
Testo v pekaču premažemo z limonovim namazom (t. i. lemon curdom, ki ga lahko naredimo sami ali pa ga kupimo).
NADEV:
V posodi zmešamo jogurt, smetano, sladkor, vaniljev sladkor in moko. Posebej naredimo sneg iz beljakov in ga zmešamo s preostalo maso. Nato vse skupaj naložimo na premazano testo in po vrhu naribamo preostalo testo.
Pečemo pol ure pri 200 °C.
Objavljeno v reviji Zvezde št. 23, 5. 6. 2019.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se