Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Strokovno predavanje o letošnji trgatvi


lokalno
Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj
8. 9. 2013, 08.35
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

vinogradniki_001.jpg
Arhiv Lokalno.si
vinogradniki-001
vinogradniki_006.jpg
Arhiv Lokalno.si

Okoli 80 slušateljev je z zanimanjem prisluhnilo dr. Mojmirju Wondri, ki je v Boštanju 3. septembra 2013 podal številne koristne napotke o izvedbi letošnje trgatve in o negi mladega vina.

V vinogradih, ki jih je prizadela avgustovska toča, bodo kletarski posegi toliko bolj zahtevni in specifični, usmerjeni v preprečevanje razvoja cika, etilacetata ter drugih bolezni in napak. Dr. Wondra, profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in izkušen enolog, je podrobneje predstavil pomen in načine razkisa vina z različnimi sredstvi, dosladkanje mošta, lastnosti in uporabo enoloških sredstev, predvsem bentonita, aktivnega oglja in encimov, pripravo kvasnega nastavka, zorenja mošta na drožeh (slednje le za nepoškodovano oz. dozorelo grozdja), žveplanje z različnimi sredstvi, načine prekinitev vrenja in drugo. Ob upravičeni odsotnosti enologinje kleti Vila Platana Darje Bovhe, je po predavanju vodil še degustacijo štirih vin iz omenjene kleti: ritoznojčana, laškega rizlinga, sivega pinota in rumenega muškata.

Nekaj napotkov o trgatvi, vključno s podatki dozorevanja grozdja v vinorodni deželi Posavje najdete tu. Lepo in uspešno trgatev vam želimo!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.