© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Strojniki na sejmu Altermed - kuhali! Izdali recept za mesne kroglice


lokalno
P. C.
16. 3. 2017, 12.20
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_strojna__1_.jpg
_strojna.jpg
_strojna__2_.jpg
Recept za mesne kroglice levo :)

V petek, 10. marca 2017, se je Srednja strojna šola Novo mesto udeležila vsakoletnega sejma Altermed v Celju. Sodelovali so dijaki drugega letnika srednjega strokovnega izobraževanja, Jaka Kocmur, Matic Mohar in Matej Gramc z mentoricama Petro Colarič ter Natalijo Kirar. Tema letošnjega sejma je bila Odgovorno s hrano. Na sejmu smo se predstavili ekošole in ekovrtci. Na naši stojnici so si obiskovalci lahko ogledali raziskavo o odpadni hrani, ki jo proizvedemo na Srednji strojni šoli. Raziskava je pokazala, da imamo vsako leto manj odpadne hrane zaradi skrbnega načrtovanja jedilnikov, k temu pa pripomore tudi možnost, da se nerazdeljena malica brezplačno razdeli dijakom po dvanajsti uri. Izračunali smo, da je količina odpadkov v litrih na osebo minimalna, saj znaša le 0,039 litra na osebo.

Na sejmu so dijaki v demonstracijski kuhinji predstavili tudi pripravo jedi iz presežka skuhane hrane ter spekli mesne kroglice, ki so jih obiskovalci z veseljem poskusili. Naši dijaki so bili še posebej veseli obiska stojnice ministra za kmetijstvo g. Dejana Židana ter Bineta Volčiča, priznanega kuharskega mojstra.

In še naš recept:

Avtorji: dijaki Srednje strojne šole Novo mesto

MESNE KROGLICE

Zelo pogosto nam od nedeljske goveje juhe ostane govedina. Iz nje lahko naredimo preproste mesne kroglice, ki nam bodo popestrile ponedeljkov jedilnik.

SESTAVINE:

Ostanki govedine iz goveje juhe

Drobtine

1 jajce

Šopek zelišč (peteršilj ali meta ali mešanica začimb po okusu; mleta paprika)

1 čebula

1 žlička gorčice

Sol

Poper

Olje za cvretje

POSTOPEK PRIPRAVE:

V mešalniku zmeljemo očiščene koščke govedine, čebule in zelišč. Zmes ne zmeljemo v pašteto, ampak naj bodo koščki še vidni. Zmes preložimo v posodo in ji dodamo preostale sestavine. Oblikujemo kroglice v velikosti oreha in jih ocvremo v vročem olju ali pa jih spečemo v pečici. Pečeš jih, dokler niso lepo zapečene. Preložimo jih na papirnato brisačko, ki vpije odvečno maščobo. Postrežemo z jogurtovo omako ali kečapom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.