Srebrni kuharski dvojec iz Gostišča Dolinšek na Slanikovi pojedini


V ljubljanskem Grand hotelu Union danes poteka tekmovanje v vrhunski kulinariki na tradicionalni Slanikovi pojedini. Iz posavsko-dolenjskega območja se je na to 84. tekmovanje prijavilo Gostišče Dolinšek z Vrha nad Boštanjem, ki ga zastopata 21-letni kuhar Aljaž Novšak in kuharski mojster Dejan Mastnak.
Slanikova pojedina je vezana na postni čas, ki nastopi s pepelnično sredo in v krščanstvu do Velike noči prepoveduje uživanje mesa, razen rib. Mestne gostilne v Sloveniji so v začetku 20. stoletja začele pripravljati ribe na različne načine in najbolj čislana je postala slanikova pojedina v Grand hotelu Union, že od leta 1908 organizirana kot velik kulinarični dogodek.
Danes na njem sodelujejo le vrhunski kuharji z domišljijskimi kombinacijami morskih jedi. Dvojec Mastnak-Novšak je lani za celjski hotel Evropa osvojil srebrno medaljo.
Aljaž Novšak pripravlja diplomo na mariborski Višji šoli za gostinstvo in turizem na temo Kulinarika s Titom. ''Kulinarika tistega časa je bila drugačna od današnjih prehrambenih usmeritev,'' pravi Novšak, ki je študijsko prakso med drugim opravljal v vrhunski gostilni z Michelinovo zvezdico Joška Sirka v italijanskem Krminu.
Dejan Mastnak si je v Sloveniji ustvaril med poznavalci ime na kulinaričnih tekmovanjih, med Posavci pa po mojstrovinah, ki jih po naročilu pripravlja za pogostitev ali catering Dolinškovega gostišča.
Jedilnik za današnje tekmovanje sta sestavila skupaj, jedi pa v Dolinškovi gostilni pripravljala celo noč in jih zjutraj odpeljala v Ljubljano. Glavno jed, razstavljeno na skali ribjih dobrot, sestavljajo smučeva zloženka z gomoljasto zelenjavo, lososova terina, nadeta sipa, rakova pralina in tris polente s paradižnikom ter zelenjavo. V hladni predjedi je tuna na želeju iz agrumov, muslinska omaka, hobotnični karpaccio v spremstvu parmezanovega korneta z mangovo kremo ter mariniran postrvni zvitek na stročnicah. Tople predjedi so sipini rezanci z jakobinko, šparglji in paradižnikovo omako, jastog na pireju, odišavljenem z zvezdastim janežem ter brokoli omako in ribja tortica na treviškem radiču.
Sline si lahko cedite ob spodnji foto-galeriji ...
Novšak se je šolal za kuharja iz užitka po ustvarjanju, kreiranju v kulinariki.
Gostišče Dolinšek več let pripravlja kulinarične tematske večere in v kratkem bo spet eden. Katera jed bo kraljica večera, Novšak še noče izdati, je pa med drugim napovedal dneve svežih rib.
Izognil pa se je napovedi o pričakovani nagradi z današnjega tekmovanja, saj je negotovost tisti adrenalin, ki ju z Mastnakom po neprespani noči ohranja budna.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se