Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slovenski festival vin: Najvišje ocenjeno vino je iz Bele krajine


lokalno
Nina Levičnik, odnosi z javnostmi, delavnice in ocenjevanja
28. 11. 2012, 12.45
Posodobljeno
29. 11. 2012 · 08:19
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

sfv_01_000.jpg
Arhiv Lokalno.si
Velika Unionska dvorana
ledeno_vino_1_.jpg
Kolednik ledeno vino

V petek, 23. novembra 2012 sta se ob 21. uri zaključila 15. Slovenski festival vin in 5. Festival kulinarike, ki sta Ljubljano za dva dni spremenila v pravo vinsko-kulinarično prestolnico. Festivala, ki sta se dogajala v prostorih Grand hotela Union, je v dveh dneh obiskalo preko 2000 ljudi. Predfestivalska pričakovanja sta na vinski strani krojili ocenjevanji – Festivalsko, z novo kategorijo mladih vin, in Ocenjevanje oranžnih vin, ki ga je vodila Isabelle Legeron, MW; na kulinarični strani pa Galerija okusov z jedmi na žlico in Gledališče okusov, kjer so pari prihodnosti kreirali na temo divjačine. Razstavljavci, ki jih je bilo na obeh festivalih skupaj več kot 110, so organizacijo pohvalili in izrazili zadovoljstvo nad obiskom in učinkom predstavitve.

Najvišje ocenjena vina 15. Slovenskega festivala vin

Otvoritev letošnjega 15. Slovenskega festivala vin in 5. Festivala kulinarike, ki je bila v veliki Unionski dvorani, v četrtek, 22. novembra 2012 ob 15. uri, je zaznamovala podelitev priznanj najvišje ocenjenim vinom Festivalskega ocenjevanja in Ocenjevanja oranžnih vin.

Festivalsko ocenjevanje je potekalo v ponedeljek, 19. novembra 2012, ob 10. uri v GH Union, v Ljubljani. Vodil ga je doc. dr. Mojmir Wondra, ki je predsedoval devetčlanski ocenjevalni komisiji sestavljeni iz predstavnikov stroke, medijev, pridelovalcev in gostincev. Letos je komisija v petih kategorijah – premierno v kategoriji mladih vin, to je vin letnika 2012 – ocenila 79 vin. Podelitev priznanj trem najvišje ocenjenim v posamezni kategoriji in najvišje ocenjenemu vinu absolutno je bila v sklopu otvoritve 15. Slovenskega festivala vin.

Mlada vina: Vinakoper, Malvazija, 2012, Slovenska Istra

Peneča vina: Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina, 160 let, extra dry, Štajerska Slovenija

Bela, suha vina: Ptujska klet d. o. o., Zvrst zorjena, 2009, Štajerska Slovenija

Rdeča, suha vina: Pernod Ricard Slovenija, Marques de Casa Concha, cabernet sauvignon, 2010, Čile

Vina z ostankom sladkorja: Kmetijska zadruga Metlika, Kolednik, laški rizling, ledeno vino, 2009, Bela krajina

Najvišje ocenjeno vino Festivalskega ocenjevanja: Kmetijska zadruga Metlika, Kolednik, laški rizling, ledeno vino, 2009, Bela krajina

Polno zasedene delavnice

V sklopu 15. Slovenskega festivala vin in 5. Festivala kulinarike smo letos organizirali 16 delavnic namenjenih znanja željnim obiskovalcem obeh festivalov. Delavnice so potekale v Vrtni dvorani in v Modrem salonu Grand hotela Union. Na vinski »strani« smo pripravili sedem delavnic za obiskovalke in obiskovalce ter tri za zaključene skupine. Obiskovalci so lahko letos izbirali med naslednjimi delavnicami, Razkošje oranžne dimenzije (Isabelle Legeron, MW); Šest vinarjev, ena misel - rebula iz Oslavja (Jože Rozman); VinOna vabi na popotovanje od penine do šampanjca (Mira Šemič); Najvišje ocenjena vina Festivalskega ocenjevanja (dr. Mojmir Wondra); Gostujoča delavnica: Hrvaška vina nove generacije (Željko Suhadolnik); Sladka vina v enogastronomiji - ni nujno, da so edina kombinacija s sladkimi vini sladice ... (Edvard Kužner, Aleksander Bohinc, Franci Mežič). Na kulinarični »strani« pa smo nadaljevali z lani uspešno zastavljenim konceptom kulinaričnih delavnic slovenskih Chefov v Gledališču okusov.

Trodelnost 5. Festivala kulinarike

Na letošnjem festivalu smo nadaljevali z lani uspešno izpeljano predstavitvijo izbranih dobrot in kreacij, ki smo jo letos nadgradili in obiskovalcem predstavili na treh nivojih: festivalske delikatese - v okviru le teh je potekala predstavitev delikates (pršuti, siri, olja, klobase, kruhi in slana peciva, sladice, ...) za vse obiskovalce festivalov; galerija okusov - na temo »jedi na žlico«, v okviru katere je potekala predstavitev povabljenih gostiln in restavracij za vse obiskovalce festivalov; gledališče okusov, ki je tudi letos prineslo šest navdušujočih kuharskih predstav z degustacijo - predstavljene jedi so namreč v harmonijo okusa povezala tudi spremljajoča vina festivalskih vinarjev. Gledališče okusov je na oder profesionalno kuhinjo podjetja Kogast, v kateri so vsak dan kreirali izjemni »pari prihodnosti«. Par prihodnosti sta sestavljala Chef in mentoriranec - dijak ali študent gostinske šole, ki sta skupaj v živo ustvarila eno jed na temo divjačine.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.