© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Slivova galeta


Zvonka Labernik, Ženska
26. 9. 2017, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Galeta je preprosto pecivo, ki ga pripravimo iz svežega sadja in krhkega testa.

slivova galata.jpg

Tega ni treba posebej lepo oblikovati, le razvaljanega nadevamo s sadjem, nato pa zapognemo v debel rob, da vsebina ne uhaja.

Sestavine (za okrogel model s premerom 22 cm):

  • 300 g pšenične moke,
  • 200 g na kocke narezanega hladnega surovega masla,
  • 150 g sladkorja,
  • 1 jajce,
  • nastrgana lupinica ½ neškropljene limone,

za nadev:

  • 1 kg razkoščičenih in razpolovljenih zrelih sliv,
  • 120 g sladkorja,
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja,
  • ½ žličke zmletega cimeta,
  • 2 žlici jedilnega škroba.

Priprava:

  1. Moko presejemo na delovno površino, dodamo koščke masla in pognetemo v grobe drobtine. V sredini naredimo jamico, vanjo damo sladkor, jajce in limonino lupinico ter premešamo. Ugnetemo čvrsto testo, zavijemo ga v folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.
  2. Za nadev slive zmešamo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, cimetom in jedilnim škrobom ter postavimo na stran.
  3. Pečico segrejemo na 180 °C in okrogel pekač navlažimo z vodo.
  4. Ohlajeno testo razvaljamo v krog, ki naj bo za vsaj 6 cm večji od dna pekača. Prestavimo ga v pekač in obložimo s slivami. Rob testa zapognemo navznoter čez nadev in oblikujemo nekaj zaporednih gub, ki jih narahlo stisnemo.
  5. Galeto pečemo 40 minut, da se testo hrustljavo zapeče in sadje zmehča.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.