© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Slano in sladko z bučami


M.Ž.
14. 11. 2018, 17.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste vedeli, da buče lahko uporabimo tako za slano glavno jed, kot za pripravo okusnih sladic?

vaflji.jpg
Goldbergimages
vaflji

Buče se nam v pozni jeseni ponujajo kar same. Občudujemo jih v čudovitih dekoracijah, okušamo v raznovrstnih jedeh. Njihova mehka sredica je zelo aromatična in odlična za pripravo slanih in sladkih jedi. Če še niste opravili s predsodki, ki so nekdaj buče umeščali med drugorazredno hrano, je zdaj čas, da to zelenjavo umestite na svoj jedilnik.

Polnjena buča

Sestavine za 4 osebe:

1 buča hokaido

200 g rjavih šampinjonov

400 g naribanega korenja

1 por

1 zelena paprika

2 žlici olja

100 g sladke koruze

200 g riža basmati

400 g sirnega namaza z zelišči

2 jajci

300 ml vode

150 g naribanega sira

pinjole in sončnična semena

polnjena buča.jpg
Depositphotos
polnjena buča

 Priprava:

1. Riž skuhamo po navodilu z embalaže in počakamo, da se ohladi. Medtem očistimo in narežemo šampinjone, por in papriko. 

2. Zelenjavo popražimo na olju v ponvi, dodamo koruzo ter ostrgano in naribano korenje. Po nekaj minutah odstavimo z ognja.  

3. Bučo prepolovimo, odstranimo semena in izdolbemo nekaj sredice, da dobimo dovolj prostora za nadev.

4. V skledi zmešamo zeliščni namaz z jajci in vodo. Začinimo s soljo in poprom, po želji lahko tudi s čilijem, ingverjem ali kurkumo.

5. Zelenjavno mešanico in riž dodamo omaki, premešamo in napolnimo bučni polovici. Potresemo s sirom in semeni. Pečemo eno uro v pečici, ogreti na 150 stopinj.

Pražena bučna juha

Sestavine za 4 osebe:

1 kg buče (npr. hokaido)

2 žlički olivnega olja

morska sol

2 žlički masla

1 čebula

1 žlička ingverja v prahu

3 stroki česna

1 l zelenjavne jušne osnove

125 ml jabolčnika

1 šopek listov zelene

4 žajbljevi listi

1 cimetova palčka

3 nageljnove žbice

125 g kisle smetane

muškatni orešček

sol, poper

cimet v prahu

peteršilj

bučna juha.jpg
StockFood
juha

 Priprava:

1. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Buči odstranimo semena in jo razrežemo na 5 cm široke krhlje. Pokapljamo jih z olivnim oljem, rahlo posolimo in položimo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pečemo od 25 do 30 minut.

2. Medtem v loncu razpustimo maslo. Dodamo olupljeno in sesekljano čebulo, sol in med mešanjem pražimo 2 minuti. Primešamo ingver ter olupljen in sesekljan česen, znižamo temperaturo in vse skupaj pokrito dušimo 15 minut. Vmes večkrat premešamo.  

3. Zalijemo z jušno osnovo in jabolčnikom ter dodamo še popečene bučne krhlje.

4. Juho ukašimo s paličnim mešalnikom, dodamo zeliščni šopek (listi zelene, žajbelj, cimetova palčka in nageljnove žbice), zavremo in na nizki temperaturi kuhamo 20 minut. Nato odstranimo zeliščni šopek.

5. V skledi zmešamo kislo smetano z malo muškatnega oreščka, popra in cimeta. Začinimo s soljo in postrežemo k juhi. Po želji jo potresemo še s peteršiljem in cimetom.

Sladek bučni narastek

Sestavine za 6 oseb:

200 g muškatne buče

100 g mandljevih piškotov (Amaretti)

maslo in sladkor za modelčke

100 g masla

4 jajca

3 žlice moke

sol

75 g sladkorja

sladkor v prahu

sladki narastek.jpg
StockFood
narastek

 Priprava:

1. Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Bučo olupimo in na drobno nakockamo, piškote zdrobimo, modelčke za narastke namastimo in potresemo s sladkorjem. Globok pekač obložimo s papirjem za peko.  

2. Ločimo rumenjake od beljakov. Zmehčano maslo penasto stepemo, mu dodamo moko ter med mešanjem drugega za drugim še rumenjake. Beljake s soljo stepemo v čvrst sneg, pri čemer postopoma dodajamo sladkor. Bučo in piškote previdno vmešamo v masleno zmes, nazadnje dodamo sneg.

3. V pripravljen globok pekač nalijemo toliko vrele vode, da bo segala do tretjine modelov za narastke. Zmes vlijemo v šest modelov in jih postavimo v vodno kopel. Pekač nato previdno potisnemo v pečico in pečemo 20 minut.

4. Pečene narastke potresemo s sladkorjem v prahu in takoj postrežemo.

Bučni vaflji s sirom in drobnjakom

Sestavine za 4 osebe:

200 g buče hokaido

75 g ementalca

75 g mehkega masla

4 jajca

150 g moke

1/2 čajne žličke pecilnega praška

80 ml mineralne vode

1 šopek drobnjaka

1 čajna žlička limoninega soka

200 g kisle smetane

malo olja

sol, poper

muškatni orešček

 Priprava:

1.     Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na kocke. Narežemo tudi sir. Maslo penasto zmešamo s ščepcem soli, nato pa drugo za drugim med mešanjem dodajamo jajca.

2.     Bučo in sir stresemo v jajčno mešanico, potresemo z moko in pecilnim praškom ter premešamo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dodamo toliko mineralne vode (50-80 ml), da dobimo gladko tekoče testo.

3.       Pekač za vaflje segrejemo in premažemo z oljem. Drugega za drugim spečemo vaflje.

4.       Drobnjak umijemo, osušimo in sesekljamo. S ščepcem soli in limoninim sokom ga zamešamo v kislo smetano. Postrežemo k vafljem.

Več sezonskih receptov in veliko drugih vsebin o zdravju, lepoti in dobrem počutju najdete v reviji Maja!

Revijo Maja lahko prelistate tudi na spletu!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.