Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Etnološke in kulinarične značilnosti podeželja

Širijo tudi zavest o pomenu zdrave prehrane


dolenjski-list
I. Novak
3. 4. 2008, 18.35
Posodobljeno
19:52
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kulinaricne_znac_.jpg
I. Novak
Posnetek z današnjega tekmovanja. (Foto: I. Novak)

##IMAGE-3319181##

Danes je na Centru biotehnike in turizma na Sevnem potekalo 10. državno tekmovanje v etnoloških in kulinaričnih značilnostih slovenskega podeželja, ki ga šola pripravlja v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije. Tekmovanja se je udeležilo osem ekip iz različnih šol, ki izobražujejo na področju prehrane, to so kmetijske, živilske in gostinske šole, od Nove gorice do Maribora.

Kot dokazujejo mladi, postaja podeželski prostor, bogat s kulinariko in kulturo, za sodobnega človeka vedno bolj zanimiv. S tovrstnimi tekmovanji se pri mladih po mnenju ravnateljice Kmetijske šole Grm Vide Hlebec krepi zavest o pomenu tradicije in vrednot, pa tudi zdrave prehrane. Meni, da bi lahko mladi z znanjem, ki si ga bodo pridobili v šolah, s pozitivnim odnosom do vrednot, prostora, časa, tradicije ter z dobrimi poslovnimi idejami zapolnili tržne niše, ki jih zlasti slovensko podeželje ponuja. "Zavedamo se, da bomo s črpanjem v preteklosti lahko kakovostno živeli danes in v bodoče," je povedala.

Direktor centra Tone Hrovat je na današnjem tekmovanju pohvalil dijake in njihove mentorje, tudi zato, ker so z zapisanim stare, že pozabljene recepte zabeležili za zanamce.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.