»S kruhom si služimo kruh«
Na kmetiji Arnečič vsak dan diši po kruhu. Družinsko tradicijo peke kruha nadaljuje že tretja generacija. Suzana Arnečič Zamuda je bila že od malih nog vpeta v družinski posel, po študiju pa se je skupaj z možem zaposlila v domačem podjetju. Ljubezen do kruha sta ji privzgojili naprej babica, nato pa še mama Darinka.

Prve hlebe kruha za prodajo sta babica in mama Darinka spekli že pred več kot tridesetimi leti, in sicer za trgovino Kmečki hram na Ptuju, kjer so prodajali lokalne izdelke z okoliških kmetij. Ker je bilo po njunem kruhu vedno več povpraševanja, so registrirali dopolnilno dejavnost peke kruha na kmetiji, leta 2011 pa odprli lastno podjetje. Tri leta prej so precejšnja sredstva investirali v izgradnjo poslovnega objekta in gradnjo klasičnih krušnih peči na drva.
Rženi kruh še vedno po babičinem receptu
Suzana, ki je sicer edinka, je začela postopoma pomagati mami, pred dvema letoma pa je v celoti prevzela vodenje družinskega podjetja. Krušne in pekovske izdelke prodajajo pod blagovno znamko Kruh pri Kovači, ki je hkrati tudi domače ime njihove kmetije. Najbolj poznani so po rženem mešanem kruhu, ki ga še vedno pripravljajo po babičini recepturi. »Uporabimo kakovostno rženo in pšenično moko, kvas, sol, vodo in kis. Svoj čar seveda naredi krušna peč na drva. Ker ne uporabljamo prav nobenih umetnih dodatkov, je vsaka serija kruha drugačna. Pri pripravi testa moraš imeti enostavno občutek, da znaš določiti, kdaj je premehko, kdaj pretrdo,« je postopek peke kruha opisala Suzana in dodala, da moraš ta poklic enostavno imeti rad in ga opravljati predano in srčno.
Vstajati je treba sredi noči …
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se