© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recepti naših babic: Bodo štruklji izpodrinili dunajske zrezke?


dolenjski-list
P. P.
29. 1. 2010, 21.05
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

recepti_nasih_babic___predstavitev_bostanjske_sole.jpg
Predstavitev boštanjske osnovne šole. (vse foto: P. P.)

Turistična zveza sevniške občine je danes v okviru projekta Moj kraj, moja občina v prostorih Osnovne šole Sava Kladnika v Sevnici pripravila predstavitev nalog na temo Recepti naših babic. Poleg šole gostiteljice in njene loške podružnice, so se z zanimivimi nalogami predstavili še učenci boštanjske, krmeljske, tržiške in šentjanške osnovne šole. Sporočilo predstavitve bi lahko bilo, da so naši predniki sicer živeli bolj skromno, a da so se navkljub temu, ali ravno zato, ker je bilo meso bolj poredkoma na jedilniku, prehranjevali precej bolj zdravo kot današnje generacije, v dobršni meri že kar odvisne od hitre, kalorične hrane s pretirano količino maščob in sladkorja.

krmeljski_kuharji.jpg
Krmeljski kuharji.

Prireditev, ki jo je lepo povezovala Marija Jezernik, je sicer navrgla tudi nekaj manj znanih receptov in jedi naših babic, vprašanje pa je v kolikšni meri bodo te jedi postale sestavni del jedilnikov sodobnikov, ki se jim zavoljo življenjskega tempa skoraj vedno mudi.

No, če že ne bodo pristale na mizah vsak dan, bodo pa morda postale del nekakšnega prehranskega rituala ob koncu tedna, ko so običajno družinski člani zbrani doma in bodo sušeno sadje, razni štruklji, močniki, krompirjeve jedi in "štrudli" izpodrinili dunajske in pariške zrezke.

Današnji mladini je zvenela kar malo čudna pripoved učencev, kako so nekoč na kmetiji, pri hiši postregli s štruklji kot očitno boljšo jedjo, le delavcem, medtem ko so se morali domači zadovoljiti z ostanki jedi…

loski_otroci_in_moderatorka_marija_jezernik.jpg
Loški učenci in moderatorka Marija Jezernik.

Kulinarično izročilo, ki so ga učenci ob pomoči mentorjev zbrali pri starejših krajanih, naj bi bilo sestavni del knjige oz. almanaha, kot je povedala predsednica sevniške turistične zveze Cvetka Jazbec, v kateri bodo tudi razni običaji, o katerih so učenci že tudi pripravili raziskovalne naloge in smo o njih že pisali. Nekateri učenci so na koncu svojih predstavitev občinstvu ponudili razne vrste odličnih kruhov in domačega peciva.

ucenci_so_z_zanimanjem_spremljali_predstavitve_svojih_vrstnikov.jpg
Učenci so z zanimanjem spremljali predstavitve svojih vrstnikov.

Prireditev je nekaj časa spremljal tudi sevniški župan Srečko Ocvirk, na koncu pa se je podžupanja Breda Drenek Sotošek vsem učencem in mentorjem zahvalila za ohranjanje tudi tovrstnega – kulinaričnega izročila.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.