Recept na preizkušnji: Slavna paella


Paella je v Španiji nekaj takšnega kot boršč v Rusiji, pilav v srednji Aziji ali mineštra na Primorskem – pri vsaki hiši te jedi pripravljajo nekoliko drugače, čeprav veljajo za nacionalne.
Paello sem prvič jedla v Barceloni, pripravila jo je Srbkinja, ki se jo je naučila kuhati pod skrbnim nadzorom svoje katalonske tašče. Okrog mize se nas je zbralo kakšnih 12, posoda je bila železna z ročaji, in preden smo se jedi lotili, jo je gospodinja za deset minut pokrila s časopisnim papirjem. Tašča je rekla, da mora tako biti. Domov sem potem tovorila težko posodo z ročaji in seveda žafran, ki je čisto zares drag kot žafran, je pa osnovna začimba te slavne španske jedi.
Sestavine za šest oseb
40 dag piščančjih krač brez kože in kosti (ali kakšno drugo nežnejše meso)
10 dag slanine
šopek mlade čebule
po ena rdeča, rumena in zelena paprika
3 korenčki
30 dag graha
30 dag dolgozrnatega riža
pol litra jušne osnove
kilogram svežih klapavic
12 škampovih repkov ali velikih kozic
2 ščepca žafrana, sol, poper in olje
Priprava
1. V večjo posodo, ki jo lahko damo v
pečico, damo nekaj žlic olja, na njem pa prepražimo na rezine zrezanega
piščanca in na trakce zrezano slanino.
2. Dodamo na koščke
zrezano zelenjavo in dušimo pet minut, potem dodamo še riž, sol, poper
in juho, v njej raztopimo zmleti žafran. Na majhnem ognju kuhamo 20
minut, če je treba, prilijemo še malo vode. Medtem damo v kozico
školjke, prilijemo nekaj žlic vode in pokrite kuhamo na majhnem ognju
deset minut. Zaprte školjke zavržemo, odprte pa z lupinami vred dodamo
rižoti, prav tako tudi na hitro kuhane škampe ali kozice (kozice
običajno že kupimo kuhane).
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se