Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept na preizkušnji: parmidžana (parmigiana)


Sonja Grizila
31. 7. 2024, 12.00
Posodobljeno
01. 08. 2024 · 11:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzrecept.jpg

Ne ve se, ali ima ime po Parmi, parmezanu ali siciljanski besedi za zlaganje strešnikov, vsekakor pa je nadvse okusna poletna jed, ki si jo privoščimo, ko je vrt (ali tržnica) polna svežih jajčevcev in paradižnikov.

##IMAGE-3999230##

Sestavine

1 kilogram jajčevcev


1,2 kg zrelega paradižnika
15 dag mocarele
15 dag parmezana
4 stroki česna
nekaj listov bazilike
oljčno olje
sol, poper in sladakor

Priprava

1. Jajčevce narežemo po dolgem na pol centimetra debele rezine, jih zložimo na papir za peko, s čopičem premažemo z oljčnim oljem in pečemo v pečici, da zlato porumenijo. V originalnih receptih jajčevce cvrejo v globokem olju, včasih jih prej povaljajo v moki, kar pa je nepotrebno. Jed je že zaradi sira dovolj mastna.

2. Paradižnik prelijemo s kropom, olupimo in sesekljamo na drobne kocke. V ponev damo paradižnik, žličko soli, žličko sladkorja in ščepec popra, kuhamo dobre pol ure, na koncu dodamo še sesekljano baziliko (ne pretiravajte s količino, da ne bo preglasila drugih okusov) in strt česen ter kuhajte še pet minut.

3. V srednje velik pekač nalijemo najprej malo omake, čez zložimo tretjino jajčevcev, spet prelijemo s paradižnikom, potresemo s tretjino mocarele in parmezana, pa spet jajčevci, sir, omaka … Na vrhu morata biti omaka in sir, več parmezana kot mocarele. V pečici, segreti na 180 stopinj Celzija, pečemo pol ure, nato pustimo pekač na pultu, dokler se jed ne ohladi do mlačnega. Potem jo lahko lepo narežemo na kvadrate. Bolj lačnim zraven ponudimo pečen krompir, pa tudi kakšna zelena solata ne bo odveč.

NAMIG

Na enak način napravimo tudi parmidžano iz bučk, ki jih ni treba peči tako dolgo kot jajčevce, če so zelo mlade, lahko uporabimo kar surove.

NASVET

Jed bo prej na mizi, če uporabimo pelate iz konzerve.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 30, 23. julij, 2024.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.