Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Bela pica ali fokača


lokalno
njena.si
25. 5. 2021, 13.45
Posodobljeno
26. 05. 2021 · 09:06
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zfokaca__1_.jpg
_zfokaca__2_.jpg
_zfokaca__3_.jpg

Fokača je ploščat italijanski kruh, pečen v pečici, ki je po stilu in teksturi podoben pici, le nekoliko debelejši in z več olivnega olja. Ponekod se imenuje »pizza bianca« (bela pica). Fokačo lahko postrežemo kot prilogo ali kot sendvič.

Sestavine:

20 g svežega kvasa

320 ml vode

500 g navadne moke

10 g soli

2 žlici olivnega olja

150 g češnjevih paradižnikov

60 g zelenih oliv brez koščic

60 g črnih oliv brez koščic

sveža ali suha zelišča (origano, timijan, bazilika)

4 žlice olivnega olja

Kvas zdrobimo v skledo, zalijemo z mlačno vodo in mešamo, dokler se kvas ne raztopi. Nato dodamo dve žlici moke, dobro premešamo in pustimo počivati približno 5 minut.

V večji posodi zmešamo moko, sol in olje ter postopoma vmešamo raztopljeni kvas z vodo. Naredimo mehko testo in ga pustimo vzhajati na toplem približno 40 minut.

Testo naj se podvoji. Nato testo razvaljamo in zgnetemo. Razrežemo na pol in iz vsakega dela testa razvaljamo oval.

Položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Nato v testo stlačimo prepolovljen paradižnik in olive ter potresemo z zelišči. Premažemo z oljem in pečemo na 200 °C približno 15 minut.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.