Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ptuj: Bogata kavarniška tradicija ne bo zamrla


tednik
Eva Milošič
12. 10. 2016, 09.51
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ob mednarodnem dnevu kave, ki ga obeležujemo 1. oktobra, se je na Ptuju odvil drugi festival Ptujske zgodbe o kavi. Letošnje štiridnevno bogato dogajanje je lansko butično izvedbo festivala razširilo in nadgradilo, načrti za prihodnost so še smelejši.

1476265952_pzk-festival.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Prvi festival kave in kavarniške kulture v Sloveniji, ki spaja zgodovinske, kulturne, družbene in kulinarične elemente kave, Ptuj spreminja v slovensko prestolnico kave. V podjetju Kreativus, organizatorju festivala, pojasnjujejo, da to ni naključje: »Ptuj ima bogato kavarniško in pražilsko tradicijo, ki sega v leto 1786 in čas podjetnega meščana Jožefa Kiperza, ki je imel v starem mestnem jedru Ptuja, kjer danes stoji hotel Mitra, kavarno z lastno pražarno.« Lani so v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom na Ptuju pripravili razstavo Jožef Kiperz (1741–1819) in začetki kavarništva na Ptuju, na ogled je tudi letos.

S festivalom želijo mestu povrniti ugled kavarniške in meščanske kulture, ki je na Ptuju obstajala v 19. in prvi polovici 20. stoletja. Dogajanje se je zato začelo prav v hotelu Mitra. Kavni koktejl zabavi je sledil družabni kavarniški večer o(b) kavi. Etnolog in antropolog dr. Božidar Jezernik in arhivist Zgodovinskega arhiva na Ptuju dr. Dejan Zadravec sta govorila o kavarniški kulturi v srednjeevropskem prostoru, pogovor pa je odprl marsikatero zanimivo debato o kavi, njeni pridelavi, klimatskih razmerah in pomenu čarobnega napoja v vsakdanjem življenju.

Kavoljubci prišli na svoj račun

Razstava za oko in uho

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.