Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pomarančna marmelada - najpreprostejši recept


lokalno
Metka McCully Žigon
2. 2. 2024, 12.20
Posodobljeno
03. 02. 2024 · 10:30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_jam.jpg
Freepik
Foto: Freepik

##IMAGE-4013542##

Ko tole pišem, se mi kar sline cedijo. Ali je kaj boljšega kot sveža, domača pomarančna marmelada na opečencu z maslom? Proti koncu januarja je vrhunec sezone obiranja pomaranč v sredozemskih deželah. V tem času so najslajše in najbolj sočne. Tokratni recept je res preprost, če mu sledimo, lahko z malo truda pripravimo izvrstno pomarančno marmelado. Po istem receptu lahko pripravimo marmelado tudi iz drugih citrusov (limone, mandarine, kumkvati).

Za pripravo marmelade imam najraje sorto pomaranč Navel.

Sestavine

·         6–7 bio pomaranč

·         500–600 g sladkorja

·         po želji še eno izmed začimb: vaniljev izvleček, cimetova paličica, nekaj janeževih zvezd ali žlica ruma

Priprava


1. Dve bio pomaranči operemo in obrišemo ter zrežemo skupaj z lupino na kockice. Preostale pomaranče olupimo, odstranimo čim več bele kožice. Tudi te zrežemo na kockice. Morebitne pečke odstranimo. Vseh očiščenih pomaranč skupaj naj bo približno 1 kg.

2. Damo jih v ustrezno kozico, dodamo sladkor, po želji še začimbe in kuhamo počasi eno uro, občasno pomešamo. Pazimo, da se ne zažge. Po približno eni uri je marmelada kuhana in jo spravimo vročo v ogrete, sterilne kozarčke.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 4.,  št. 5., 30. januar, 2024.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.