Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Polnjena in sočna kokoš za božansko kosilo!


M. O. Ž., Maja
26. 3. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Svežo špinačo odlikujejo krhki in izrazito zeleni listi, bogati z antioksidanti in vitaminom K. Ker vsebuje zelo malo maščob in kalorij ter je lahko prebavljiva, je nepogrešljiva sestavina številnih diet.

k polnjena kokoš.jpg
Revija Zarja
Polnjena kokoš

Polnjena kokoš

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Pečenje: 3 ure

Sestavine: 3 kg težka kokoš, 1 žlica olja, 140 ml belega vina, 200 ml kokošje jušne osnove, 200 g šalotk, 40 g pancete, ½ šopka žajblja, 1–2 žlici masla.

Za nadev: 320 g špinače, 1/2 čebule, 1–2 stroka česna, 1 žlička masla, 80 g svežega sira, 40 g naribanega sira, 1 jajce, 60 g drobtin, sol, poper, muškatni orešček.

Priprava: Špinačo blanširamo, odcedimo (zavijemo v kuhinjsko krpo in iztisnemo vodo), na drobno zrežemo. Kokoš splaknemo z mrzlo vodo, osušimo, odstranimo večje kose maščobe iz trebuha, natremo s soljo in poprom. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo, na žlički masla popražimo skupaj s koščki pancete. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Za nadev zmešamo špinačo, česen in čebulo s panceto, sveži sir, nariban sir, drobtine in jajce. Solimo, popramo, potresemo z muškatnim oreščkom. Kokoš napolnimo z nadevom in zapremo trebuh s kuhinjsko vrvico. Pekač naoljimo in vanj položimo kokoš. Pečemo 20 minut, potem obrnemo kokoš in pečemo še 20 minut. Šalotke olupimo in večje razpolovimo. Temperaturo v pečici znižamo na 160 stopinj, v pekač s kokošjo stresemo šalotke. Pečemo 2 uri, najprej zalivamo z belim vinom, potem z juho. Temperaturo v pečici povišamo na 200 stopinj in pečemo še 20 minut, da se koža hrustljavo zapeče. Žajbelj splaknemo z mrzlo vodo, osušimo. Pečeno kokoš vzamemo iz pečice in jo odložimo na pladenj za 10 minut. Medtem v ponvi segrejemo maslo in hrustljavo ocvremo lističe žajblja. Odložimo jih na papirnato brisačo, rahlo solimo. Kokoš razrežemo in postrežemo z žajbljem, omako in šalotkami.

Objavljeno v reviji Zarja št. 12, 19. 3. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.