© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pita s paradižnikom, sirom in slanino


Maja Poljšak, Maja
25. 8. 2017, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko je obilje zelenjave lahko spečemo prav posebno pito.

pita s paradiznikom.jpg

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 1/4 skodelice moke
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 1 kavna žlička sode bikarbone
  • 1 skodelica hladnega masla
  • 3/4 skodelice kisle smetane
  • 3 zreli rdeči in 3 rumeni paradižniki
  • 2 žlički soli
  • 1 jajce
  • 1 ½ skodelice na grobo naribanega sira cheddar
  • 1/2 skodelice nastrganega parmezana
  • 5 žlic majoneze
  • 1 žlica na drobno zrezanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 mlada čebula z zelenjem
  • 1/4 žličke popra
  • 1 1/2 žlice koruzne moke
  • Priprava:
  1. Iz moke, pecilnega praška, sode bikarbone, na kockice narezanega masla in kisle smetane pripravimo testo. Na pomokani delovni površini ga zvaljamo in položimo v plitev pekač za pite, ki smo ga namazali z maščobo in posuli z moko. Odvečno testo, ki visi čez rob, odrežemo, nato pekač za 20 minut damo v hladilnik.
  2. Paradižnike narežemo na koleščke, jih damo na papirnate brisače in posolimo. V skledi stepemo jajce, primešamo ščep soli, obe vrsti sira, majonezo, drobnjak, peteršilj, zrezano mlado čebulico in poper.
  3. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Testo najprej posujemo s koruzno moko, nanj zložimo plast koleščkov paradižnika, nato nadev iz jajca in sira, na vrh naložimo preostanek paradižnika. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo od 40 do 45 minut.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.