Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pirhi iz jajčnih lupinic so nekaj posebnega


Štajerski Tednik
13. 4. 2017, 13.18
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Praznovanje velike noči je že od nekdaj v družini Ptujčanke Jožice Travnikar nekaj posebnega, ne samo zaradi praznovanja in ustvarjalnosti, ki jo prinaša, temveč predvsem zaradi druženja bratov in sester ter njihovih družin, vsakokrat je gostitelj drugi, na katerem si že po tradiciji izmenjujejo pirhe.

1492089654_cg_velikonocni_pirhi.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Jajca so pri Tranikarjevih barvali in okraševali že od nekdaj, že kot majhni otroci so jih ti praznični trenutki navduševali in usmerjali v ustvarjalnost. Tudi ko je Jožica odšla za možem v tujino, najprej za eno leto, ostala sta 30 let, so velikonočno mizo vselej krasili domači izdelki. To je tista domačnost, ki družino še bolj povezuje. Njen dar za ustvarjalnost je še bolj prišel do izraza, ko se je vključila v ustvarjalne delavnice društva Optimisti Ptuj, tudi po zaslugi izjemne Nežke Belca. Njihove izdelke lahko vsako leto občudujemo tudi na društveni razstavi. Na eni od njih so njegove članice razstavile glinaste posode, ki so jih oblekle v jajčne lupinice. Jožica je ob tem prišla na idejo, da bi iz jajčnih lupinic začela izdelovati velikonočne pirhe. Najprej se je lotila majhnih, nato še velikih. Za izdelavo velikega jajca, pirha, potrebuje mesec dni oz. tri do štiri ure dnevno.

Preberite več v jutrišnji, petkovi izdaji Štajerskega tednika


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.