Peronospora na pohodu
Vsakodnevno deževje in relativno visoke temperature v paru tvorijo idealne razmere za razvoj peronospore, ki je poleg v zadnjem času vse bolj razširjene trsne rumenice najnevarnejša bolezen vinske trte. »Vinogradniki naj bodo izjemno pozorni na stanje vinske trte, ob tem pa naj presledki med škropljenji ne bodo daljši od osem do največ 10 dni,« opozarja Andrej Rebernišek, specialist za vinogradništvo in direktor Kmetijskega zavoda Ptuj.

Bolezen napada vse zelene dele vinske trte, predvsem liste, kabrnke in grozdiče. Prve okužbe na listih se običajno kažejo ravno v prvi polovici junija, ko se na zgornji strani listov pojavijo bolezenska znamenja v obliki rumenkasto razvodenelih peg, ki so podobne oljnim madežem. Dan ali dva kasneje se na spodnji strani listov pojavi belkasta plesniva prevleka, ki jo tvorijo trosonosci. Okužbe na mladikah so redkejše, veliko bolj nevarne in pogoste pa so okužbe kabrnikov. Na njih je opazna belkasto siva prevleka, kabrniki se po dolžini zvijejo, porjavijo in odpadejo. »Trenutno so posebej občutljivi kabrniki. Paziti in upoštevati je treba na presledke med škropljenji in dati prednost kurativnim učinkom. Še posebej občutljivi sorti sta rumeni muškat in modri pinot, veliko pa je odvisno tudi od lege. Sicer pa smo okužbe s peronosporo že zaznali, za zdaj so okužbe še lokalno omejene, vendar pa se lahko slika hitro spremeni, če vinogradnik zamudi razmak.«
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se