Ormož: Antonovanje pod streho, ocenili 28 vzorcev čurk
Kljub koronačasu je Društvu Antonovanje uspelo izpeljati istoimenske aktivnosti. Tradicionalno večdnevno dogajanje so prilagodili razmeram in pripravili v okrnjeni obliki, brez družabnega dela s pokušnjo čurk, ki je sicer vsako leto na Kog privabila številne.

Kašnate klobase, sive, črne in bele, so se tokrat namesto v kogovski dvorani razmeram primerno na ogled postavljale na ormoški tržnici. Na tokratno, že 12. ocenjevanje je prispelo 28 vzorcev čurk, ki jih je prispevalo 15 izdelovalcev oz. kmetij. Od tega 15 črnih, (ajdova kaša in mleto meso ter seveda začimbe so pomešane s svinjsko krvjo), 9 sivih (iz ajdove) in 4 bele (iz prosene kaše). Vse prispele vzorce sta v četrtek ocenili dve komisiji, potrošniška v sestavi Katja Babič, Vita Štefančič in Ciril Rotar ter strokovna s Petrom Pribožičem in Slavico Strelec iz KGZ Ptuj ter Ireno Kos iz KGZ Celje. O kakovosti čurk pričajo podeljena priznanja; strokovna komisija je podelila kar 12 zlatih – šest za črne, štiri za sive in dve za beli. »Vzorci so bili nasploh zelo kakovostni. Napak, ki so se pojavljale na začetku, praktično ni več. Med izdelovalci, ki so dali izdelke v ocenjevanje, je kar nekaj takih, ki jih tržijo, kar je tudi namen tega. Gre za tipično sezonsko lokalno in domačo kulinarično specialiteto in prav je, da se vzpodbuja izdelava kašnatih klobas in da jih ponujajo na trgu,« je dejal Pribožič in dodal, da gre za precej zahteven izdelek.
Čurka iskan in cenjen izdelek na trgu
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se