Novosti pri ocenjevanju domačih žganj in sokov


S podelitvijo priznanj in predavanjem Franca Absca o pripravi žganih pijač se je včeraj na domačiji Raztresenovih v Rimu pri Adlešičih zaključilo 8. ocenjevanje domačih žganj in sokov. Pripravilo ga je Sadjarsko društvo Bele krajine v sodelovanju z društvom Rim lan, KGZS – Zavod NM, Krajinskim parkom Kolpa in Čebelarsko zvezo Bele krajine.
Petčlanska ocenjevalna komisija, ki ji je predsedoval Andrej Bajuk, je ocenila 10 vzorcev sokov, 39 vzorcev žganj in likerjev ter 8 vzorcev sokov z dodatkom vina. Šampion ocenjevanja je postalo brinjevo žganje (19,50 t.) Ivana Jakobčiča iz Metlike. Priznanje za najbolje ocenjeni medeni liker (18,83 t.) si je prislužil Maksimiljan Vajda iz Metlike, najboljši kutinov liker (19,50 t.) pa ima Blaž Kočevar iz Semiča. Med sokovi so najbolje ocenili motni izabelin sok (19,50 t.) Antona Brinca iz Gribelj.
Novost letošnjega ocenjevanja je bil sok z dodatkom vina. Po štiri vzorce sta prinesla v oceno znana belokranjska vinogradnika in vinarja Martin Pečarič iz Čuril pri Metliki in Denis Imširovič iz podjetja Vizir z Lokev pri Črnomlju. Ideja za tovrstno pijačo se je porodila pri Antonu Omerzelu iz Gradca, kako dobro je bila sprejeta pri ocenjevalcih, pa pove že to, da je sedem vzorcev prejelo zlato in le en srebrno priznanje. Letos so pijači, poimenovani bovli in marti, ocenjevali še izven konkurence, a kot je dejal predsednik Sadjarskega društva Bele krajine Stanislav Muhič, bo ta pijača morda prihodnje leto že ocenjena v konkurenci.
Več v tiskani izdaji Dolenjskega lista. Rezultate ocenjevanja pa si lahko ogledate tukaj.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se