V Sloveniji so cene za skodelico kave zaenkrat še znosne, a v kratkem se zna zgoditi, da se bodo cene približale tistim v dražjih državah, saj so stroški nepražene kave, s katerimi se trguje na svetovnih trgih trenutno na zgodovinsko visoki ravni, pravi analitik Judy Ganes.
Sovpad različnih neugodnih dejavnikov
Strokovnjaki pravijo, da so cene šle v višave zaradi več različnih dejavnikov, ki so sovpadli ob nepravem času. Začelo se je leta 2021, ko je močna pozeba uničila pridelke kave v Braziliji, ki je največja proizvajalka zrn kave vrste arabica (arabico v glavnem uporabljajo za kavo, ki vam jo pripravijo baristi v kavarnah) na svetu. Ker Brazilija to leto ni proizvedla dovolj kavnih zrn, so se kupci obrnili drugam, še najbolj v Vietnam, ki je glavni proizvajalec kavnih zrn vrste robusta, ki se običajno uporablja v instant mešanicah. A tudi tam jim je zagodla narava: kmetje so se soočili z najhujšo sušo v regiji v skoraj desetletju, svoje pa so pridale tudi podnebne spremembe, zato so se mnogi vietnamski kmetje raje preusmerili k vzgajanju sadeža duriana, za katerega dobijo tudi več denarja.
Vietnamski tržni delež duriana na Kitajskem se je med letoma 2023 in 2024 skoraj podvojil, nekateri pa ocenjujejo, da je pridelek petkrat bolj donosen kot kava. Ko so Kitajsko preplavili z durianom, se je izvoz kave robusta iz Vietnama junija zmanjšal za 50 odstotkov v primerjavi z junijem prejšnjo leto, zaloge kavnih zrn pa so bile po podatkih Mednarodne organizacije za kavo skoraj izpraznjene. Zaradi pomanjkanja zrn iz Vietnama, so izvozniki začeli delovati v Kolumbiji, Etiopiji, Peruju in Ugandi, vendar to ni bilo dovolj, da bi rešili globalno pomanjkanje. To pomeni, da se zrna robuste in arabice zdaj trgujejo po skoraj rekordnih cenah na blagovnih trgih.
Podražitve skoraj neizbežne
Veletrgovec s kavo Paul Armstrong meni, da bi se lahko pivci kave kmalu soočili z noro možnostjo, da bodo v Združenem kraljestvu plačali več kot 5 funtov (6 evrov) za skodelico kave. Armstrong vodi pražarno kave Carrara Coffee Roasters s sedežem v East Midlandsu, zrna pa uvaža iz Južne Amerike in Azije, ki jih nato pražijo in pošljejo v kavarne po Združenem kraljestvu. Za BBC je povedal, da je pred kratkim zvišal svoje cene, v upanju, da bo to pripomoglo k višjim izklicnim cenam - vendar pravi, da so se stroški od takrat samo povečali.
Nekateri deli industrije bodo bolj prizadeti, predvsem komercialna kava, kot so instant kave in tiste v supermarketih. Felipe Barretto Croce, izvršni direktor FAFCoffees iz Brazilije, poudarja, da višje cene kave bolj izhajajo iz inflacije stroškov, kot sta najemnina in delo, saj zrna predstavljajo manj kot 10 odstotkov cene skodelice. Kljub temu pa je doma pripravljena kava še vedno poceni, medtem ko visokokakovostna kava ni več toliko dražja kot navadna kava in s tem, se zdi zdaj vrednejša svojega denarja.
Toda na obzorju je upanje za znižanje cen. Največ bo odvisno od spomladanskega pridelka v Braziliji, ki proizvede tretjino svetovne kave. "Vsi gledajo, kdaj se bo vrnilo deževje, " pravi Croce. "Če se bo deževje vrnilo zgodaj, bodo rastline dovolj zdrave in bodo dobro cvetele, če pa bo deževje prišlo prepozno, bodo napovedi pridelka za naslednjo leto padle in stres ter pomanjkanje na trgu se bo nadaljevalo," je povedal Croce.
Seveda pa podnebne spremembe predstavljajo tudi dolgoročen izziv za svetovno industrijo kave. Študija iz leta 2022 je pokazala, da bi se lahko območja, ki so najbolj primerna za gojenje kave, do leta 2050 zmanjšala za 50 odstotkov, tudi če drastično zmanjšamo emisije toplogrednih plinov. Eden od ukrepov za pripravo industrije kave na prihodnost, ki ga podpira tudi Croce, je "zelena premija" – majhen davek, ki se obračunava na kavo in se daje kmetom za vlaganje v kmetijske prakse, ki pomagajo zaščititi in vzdrževati sposobnost preživetja kmetijskih zemljišč.