Duševne težave

Nov poskus atentata na Trumpa: Aretirali 58-letnega nekdanjega gradbenega delavca

S.R.
16. 9. 2024, 06.42
Posodobljeno: 16. 9. 2024, 07.59
Deli članek:

Agentje ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI) so včeraj v West Palm Beachu na Floridi preprečili nov poskus atentata na nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Nesojenega atentatorja so pozneje aretirali.

Profimedia
Donald Trump je med poskusom atentata ostal nepoškodovan.

Predsedniški kandidat in nekdanji predsednik Donald Trump je včeraj na svojem golf igrišču v West Palm Beachu s političnim donatorjem in prijateljem Stevom Witkoffom igral partijo golfa, ko se je nenadoma začela drama. Nedaleč od njega so odjeknili streli, Trumpa pa so varnostniki nemudoma odpeljali na varno. Sprva ni bilo natančno znano, kaj se je zgodilo, a so v FBI pozneje potrdili, da je šlo za nov poskus atentata na Trumpa, ki je ostal nepoškodovan in po navedbah policije ni bil v nevarnosti.

Z jurišno puško oboroženega moškega, ki je poskušal izvesti atentat, so v grmovju ob robu igrišča opazili agentje tajne službe. Nemudoma so začeli streljati, moški pa je orožje odvrgel in s kraja pobegnil z avtomobilom, a so ga policisti nedaleč od Palm Beacha ujeli in aretirali. Kot poroča New York Times, se je Trump nahajal nekaj sto metrov od mesta, kjer so tajni agentje v grmovju opazili in onesposobili oboroženega moškega. V grmovju so nato našli puško, opremljeno s strelnim daljnogledom. Znano je tudi ime osumljenca. Po poročanju časnika gre za 58-letnega Ryana Wesleyja Routha, nekdanjega gradbenega delavca s pestro zgodovino. Njegovo zadnje prebivališče je registrirano na Havajih, a je večino življenja preživel v Severni Karolini. Sodeč po njegovih objavah na družabnih omrežjih gre za neuravnovešeno osebo z zelo kaotično spletno zgodovino, poročajo ameriški mediji. Proticepilca, ki je med drugim podprl nesojenega republikanskega kandidata Viveka Ramaswamyja, a so njegove objave na družabnih omrežjih vključevale pravzaprav celoten politični spekter, pri čemer naj bi bile nekatere med njimi povsem neuravnovešene. Med drugim naj bi ustvaril spletno mesto s ciljem "rekrutiranja tisočih ljudi, da bi se preselili v šotorsko naselje v Tajpeju, kjer bi začeli izvajati glasbeni festival za obrambo Tajvana pred Kitajsko." V preteklosti naj bi novačil tudi vojake za Ukrajino. Routh je lani v intervjuju za medij Semafor dejal, da aktivno pomaga novačiti tuje borce za vojno proti Rusiji v Ukrajini. Za romunsko izdajo Newsweeka je leta 2022 povedal, da se je skušal tudi sam podati v boj, vendar ga je ukrajinska vojska zavrnila zaradi starosti in pomanjkanja vojaških izkušenj, poroča STA.

O dogodku sta bila obveščena tudi predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris. Iz Bele hiše so sporočili, da sta oba z olajšanjem sprejela novico, da je Trump na varnem.

Trump je bil tarča atentatorja točno pred dvema mesecema. Na zborovanju v Butlerju v Pensilvaniji ga je 20-letnik ustrelil v uho, strelca je tajna služba takoj "eliminirala".

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste