Verska indoktrinacija

Guverner staršem, ki nasprotujejo zakonu, svetoval, da jih otroci pač naj ne gledajo

M.G.
6. 8. 2024, 12.31
Posodobljeno: 6. 8. 2024, 12.51
Deli članek:

Zvezna država Louisiana postaja prva, ki bo v javne šole uvedla obvezen prikaz verskega besedila, natančneje, Deset božjih zapovedi, a več družin negoduje nad takšnim zakonom, saj da krši pravico otrok iz prvega amandmaja, ki pravi, da lahko svoje otroke vzgajajo s kakršnimi koli verskimi doktrinami.

Profimedia
Podobni napisi naj bi po novem viseli na vidnem mestu v vseh javnih šolah in fakultetah v zvezni državi Louisiana.

Zvezna država Louisiana bo postala prva, ki bo od javnih šol zahtevala prikaz verskega besedila, vendar je več družin zaradi neustavnosti zakona vložilo tožbo. Guverner Louisiane Jeff Landry ima pragmatičen predlog za starše, ki ne verjamejo, da bi moralo biti Deset zapovedi prikazanih v učilnicah javnih šol po vsej državi. "Recite svojemu otroku, naj jih ne gleda," je dejal novinarjem v ponedeljek.

Republikanski guverner je s tem branil kontroverzno zakonodajo na tiskovni konferenci, na kateri je napovedal, kako se namerava Louisiana braniti tožbe, ki trdi, da je protiustavno obesiti deset zapovedi v učilnice šol in fakultet, ki jih financira država. Landry je junija prvič podpisal zakonodajo, ki jo podpira GOP (Republikanski nacionalni komite), s čimer je Louisiana postala prva zvezna država v državi, ki je od šol zahtevala, da razstavijo plakate z verskim besedilom, ki je bilo razodeto Mojzesu v Svetem pismu in ga privrženci krščanske vere še vedno spoštujejo.

Nekateri starši takšne prakse ne odobravajo

Toda ta poteza je spodbudila koalicijo staršev – judovskih, krščanskih, nereligioznih in drugih –, da so nekaj dni kasneje tožili državo na zveznem sodišču. Trdijo, da zakonodaja "znatno posega in obremenjuje" njihovo pravico iz prvega amandmaja, da svoje otroke vzgajajo s kakršnimi koli verskimi doktrinami. Landry je dejal, da je nasprotovanje zakonu neupravičeno. Poslanski zakon 71 (House Bill 71) je bil sprejet z veliko večino in vključuje dvostrankarsko podporo nekaterih demokratov, je dodal.

Glede na to, da imajo republikanci ogromno večino v obeh domovih državnega zakonodajnega zbora, kar je Landryju omogočilo, da si je prizadeval za konservativno agendo, ki je stroga proti kriminalu, je guverner podprl zakon Desetih zapovedi kot primer "vladanja večine". "Ne razumem, zakaj ves ta hrup," je dejal v ponedeljek.

Profimedia
Guverner Jeff Landry staršem, ki nasprotujejo izobešenju Desetih zapovedi, svetuje, naj otrokom rečejo, da jih naj ne gledajo.
Zakon zahteva, da imajo vse javne šole in visoke šole izobešenih deset zapovedi najkasneje do januarja

Učenci javnih šol v Louisiani se v prihodnjih dneh vračajo v učilnice za novo šolsko leto, vendar je v ponedeljek generalna državna tožilka Liz Murrill povedala novinarjem, da ne ve, da bi katera koli šola že začela obešati plakate z desetimi zapovedmi. Murill je pokazala primer plakata, ki ga je mogoče prikazati, in rekla, da "ni zelo velik." Dodala je, da za tiskanje plakatov ne bo treba porabiti javnih sredstev in jih bo mogoče zagotoviti z zasebnimi donacijami.

Medtem ko poteka tožba družin, se je Louisiana prejšnji mesec prav tako strinjala, da ne bo spodbujala ali oblikovala pravil, ki obkrožajo zakon, vsaj do 15. novembra, ko o primeru in različnih predlogih odloča zvezno sodišče. Murrillova je dejala, da je država v ponedeljek nameravala vložiti predlog za zavrnitev tožbe, uradniki pa so pritožbo družin označili za "prezgodnjo". Dodala je, da bo država ugotovila, kako je mogoče zakon uporabiti na "številne načine" ustavno, in dejala, da prikaz desetih zapovedi v učilnicah omogoča "močne učne trenutke".

Vrhovno sodišče ZDA je zadnjič razpravljalo o vprašanju desetih zapovedi v javnih šolah leta 1980, ko so sodniki razsodili 5 proti 4, da razveljavijo zakon, ki je veljal v zvezni državi Kentucky.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste