Obramba pred droni

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

S.R.
21. 6. 2024, 18.10
Posodobljeno: 21. 6. 2024, 18.10
Deli članek:

Ukrajinski vojaki so pred dnevi uspešno zajeli močno predelan starodoben sovjetski tank, s katerim so ruski vojaki jurišali po bojišču.

Telegram
Ukrajinski vojaki so ruski tank zajeli v bližini vasi Kliščivka v regiji Doneck.

Za razliko od preostalih primerkov teh ruskih kreatur, ki so si prislužile vzdevke, kot so »želva« ali »lopa,« ta predelan tank ni končal v razbitinah, temveč v ukrajinskih rokah. Običajno gre za tanke starejšega tipa, ki jih ruski vojaki vse pogosteje prilagajajo razmeram na bojišču, zlasti zaradi velike nevarnosti, ki jo na fronti predstavljajo brezpilotni letalniki. Dobri dve leti po začetku popolne ruske invazije na Ukrajino namreč na nebu nad bojišči kraljujejo najrazličnejši brezpilotni letalniki, od tehnološko bolj dovršenih primerkov do povsem cenenih dronov, predelanih za bojevanje. Tako vojak na fronti tudi v trenutkih zatišja pri povsem običajnih logističnih opravilih nikoli ni varen. Čeprav so tako imenovane želve ali vrtne lope videti nenavadno, pa so kot vse kaže vsaj do neke mere učinkovite, sicer jih na bojišču ne bi bilo mogoče videti tako pogosto.

Kot so glede tega primerka, ki so ga zajeli, za tiskovno agencijo Reuters pojasnili ukrajinski vojaki, gre za precej zarjavel tank T-62, nekdaj glavni bojni tank Sovjetske zveze, na katerega so ruski vojaki namestili dodaten kovinski oklep in kovinsko kletko, slednjo pa opremili še z dodatno opremo za elektronsko bojevanje. Rusi so ga uporabljali predvsem za prevoz hrane, streliva in vojakov, pri čemer je kletka predvidoma namenjena obrambi pred napadi s cenenimi brezpilotnimi letalniki. »Gre za prazen taksi za osebje, ki mu edino obrambo nudi oprema za elektronsko bojevanje,« je dejal ukrajinski podpolkovnik Sergij Misiura. Ukrajinski vojak Dmitro je pojasnil, da je vstopanje in izstopanje skozi majhno loputo izjemno težavno, vidljivost iz tanka je zelo omejena, v notranjosti pa vlada izjemen smrad. Po navedbah ukrajinskih vojakov so ga skupaj s posadko zajeli na širšem območju vasi Kliščivka, ki leži južno od mesta Bahmut v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Območje je že več mesecev prizorišče srditih bojev.

Estrada

nina-osenar, maja-oderlap, iskreno-z-majo
Nina Osenar Kontrec

Priljubljena voditeljica bo spet vodila televizijski šov

bojan mori
Bojan Mori

Prehitro se je poslovil vrhunski koroški tonski mojster

Princ George
Slavlje na dvoru

Foto: Princ George praznuje 11. rojstni dan s svežo fotografijo, ki jo je posnela Kate

IMG_7787
Epska odisejada

Začela se je Ekspedicija Triglav: Laško osvaja Pariz!

jennifer-lopez
Na temo Bridgerton

Foto: Jennifer Lopez praznovala svoj 55. rojstni dan brez Bena Afflecka

Raper Challe Salle
Dopust

Foto: Raper Challe Salle po incidentu z Zlatkom uživa v Turčiji

Zanimivosti

20240722_094306
Zanimivosti

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 kvadratih: razkrivamo vsebino gradbenega dovoljenja za luksuzno vilo dveh razvpitih dobaviteljev javnega zdravstva

profimedia-0866027426
Odštevanje do Olimpijade

Kdaj in zakaj so nastale znamenite Michelinove zvezdice?

nakup sončne kreme, sončna krema
Naj bo prijetno, varno in zabavno poletje

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

dnevna soba
Vintage in retro

Vračamo se k naravnim materialom in zemeljskim barvam

presnovni sindrom
Skupina dejavnikov

Nabiranje maščobe okoli trebuha lahko nakazuje na presnovni sindrom

MEHANIK, AVTOMEHANIK, KLIMA, POLNJENJE
Čiščenje in polnjenje

Zakaj iz vaše avtoklime neprijetno smrdi in kaj storiti?