Po intervjuju z Zelenskim

Ruski neodvisni časnik Nova Gazeta ustavil izdajanje

L.J./STA
28. 3. 2022, 16.09
Posodobljeno: 28. 3. 2022, 16.17
Deli članek:

Uredništvo časnika je sporočilo, da izdajanje ustavljajo, ker se ne bodo semocenzurirali, hkrati pa si ne želijo, da bi izgubili licenco za vedno.

Profimedia
Nova Gazeta začasno ustavlja izdajanje.

Ruski vodilni neodvisni časnik Nova Gazeta je začasno ustavil izdajanje. Dokler traja "posebna vojaška operacija" v Ukrajini, časnik ne bo izdajal vsebin. S to potezo se želi časnik izogniti dokončnemu zaprtju, saj jim po dveh opozorilih grozi izguba licence.

Glavni odgovorni urednik Nove Gazete Dmitrij Muratov, lanskoletni prejemnik Nobelove nagrade za mir, je odločitev za prenehanje izdajanja označil za "težko", ob tem pa nakazal, da gre za poskus "rešitve" ugledne publikacije, ki naj bi se tako izognila dokončnemu zaprtju.

"Za nas in, vem, za vas, je to grozna in težka odločitev. A moramo se rešiti drug pred drugim," je dejal v izjavi.

Uredništvo je v časniku napisalo, da so prejeli novo opozorilo ruskega medijskega regulatorja Roskomnadzor in da ukinjajo izdajanje na spletni strani, na družbenih omrežjih in v tiskani obliki, dokler ne bo končana "posebna operacija" Rusije v Ukrajini.

Šlo je za drugo prejeto opozorilo v tednu dni. Če medij prejme dve opozorili regulatorja v roku enega leta, ga lahko sodišče ukine. Časnik je ruski medijski regulator sicer okrcal že kdaj prej, nazadnje novembra lani, ker ob navedbi imena Alekseja Navalnega, glavnega opozicijskega akterja v Rusiji, niso napisali, da je "tuji agent".

Minuli teden, ko je časnik prejel prvo opozorilo v tem letu, je Roskomnadzor Novo Gazeto kaznoval zato, ker nevladne organizacije, o kateri je pisala v eni od zgodb, ni označila za "tujega agenta" v skladu z rusko zakonodajo. Vsebina drugega opozorila še ni znana.

Odgovorni urednik časnika Muratov je bil sicer pobudnik in glavni organizator včerajšnjega intervjuja z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki so ga izvedli predstavniki opozicijskih medijev v ruskem jeziku, med njimi portal Meduza, televizijska postaja Rain, katere oddajanje je Roskomnadzor že prepovedal, in časnik Kommersant.

Ruski medijski regulator je novinarje pozval, naj intervjuja z Zelenskim, v katerem je več novinarjev iz različnih hiš menjaje postavljalo vprašanja, ne objavi na svojih kanalih. Dodali so, da so že odprli preiskavo, v kateri želijo ugotoviti, "kdo je bil v kolikšni meri odgovoren in kakšni bodo primerni ukrepi." Najverjetneje je tako drugo opozorilo Novi Gazeti povezano z včerajšnjim intervjujem.

Nova Gazeta je sicer edini pomembnejši časnik v Rusiji, ki kritizira predsednika Vladimirja Putina in njegove poteze znotraj in zunaj države. Časnik je nastal leta 1993, eden od njegovih soustanoviteljev je bil nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov