Blokada

Milijardna pomoč Ukrajini, a brez Madžarske?

S.R./STA
14. 10. 2024, 22.22
Posodobljeno: 15. 10. 2024, 10.10
Deli članek:

Zunanji ministri držav članic EU so na zasedanju v Luksemburgu iskali rešitev, kako bi bilo možno sprostiti okoli 6,6 milijarde evrov za sofinanciranje dobav orožja Ukrajini.

Profimedia
/

Ta finančna sredstva iz evropskega mirovnega instrumenta (EPF), iz katerega EU sofinancira dobave orožja in druge vojaške opreme Ukrajini, so že dlje časa blokirana. Z novo idejo je postregel visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki predlaga, da bi bili finančni prispevki članic EPF prostovoljni. Borrell želi tako odpraviti blokado v pogovorih o sedmih predlogih pravne podlage, ki bi omogočili sprostitev okoli 6,6 milijarde evrov iz EPF. Ti na potrditev v Svetu EU čakajo že približno leto in pol.

"Poiskati moramo soglasje o skladu za podporo Kijevu v okviru EPF, smo skoraj tam," je povedal na novinarski konferenci po zasedanju. Izrazil je prepričanje, da se bodo o njegovem zadnjem predlogu na koncu strinjale vse države članice.

Ni mogel sicer zagotoviti, da bo dogovor dosežen že na novembrskem ministrskem zasedanju. "Vendar pa bo to moje zadnje zasedanje in prepričan sem, da mi ga kolegi ne bodo želeli pokvariti," je povedal zunanjepolitični predstavnik unije, ki se konec novembra predvidoma poslavlja s položaja.

Madžarska predlog pozdravlja

Pri tem se ne boji, da bi se poleg Madžarske, ki ne želi prispevati za sofinanciranje dobav smrtonosnega orožja Kijevu, še katera druga članica odločila, da v EPF ne bo več prispevala finančnih sredstev. Pojasnil je, da želijo zgolj zagotoviti, da bo lahko EU sofinancirala dobave orožja Ukrajini brez soglasja Budimpešte.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je danes po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI pozdravil Borrellov predlog in nakazal podporo prehodu z obveznih na prostovoljne prispevke v ta instrument, ki ni del evropskega proračuna.

Borrell je danes prav tako izrazil upanje, da bodo v Svetu EU dosegli dogovor o podaljšanju mandata evropski misiji urjenja ukrajinskih vojakov za dve leti. V okviru misije, ki jo je začela izvajati novembra 2022, je EU do konca poletja izurila približno 60.000 pripadnikov ukrajinske vojske.

Estrada

salome
Bali

Salome Jasni Kuljaj izdala, kaj vse si je popravila pri lepotnem kirurgu

Al Pacino, Noor Alfallah
Enoletni deček

Al Pacino: ne samo Boter, tudi oče

aktual, vojska, vojaki
V uniformah

(Foto) Na obisku na Aktualu: Kako težko je biti slovenski vojak?

maja-martina-merljak, revija-jana
Na novi poti

Izpoved igralke Maje Martine Merljak o tem, kako se je izkopala iz črne luknje izgorelosti

kuzle 1
Ne bodo več nastopili skupaj

Kuzle: Pomembno je bilo, da smo šli na koncert, dobili zaboj piva in sprostili energijo

Bruce Willis
Obisk z vnukinjo

Demi Moore razkrila, kakšno je zdravstveno stanje hudo bolnega Brucea Willisa