V Cerknem se je to soboto pletlo, pelo in dobro jedlo
Društvo rejcev drobnice in razvojna agencija ICRA sta v soboto drugič zapovrstjo gostila vseslovensko srečanje predic. Domačini Cerkljani so mu dodali še tradicionalna festivala – Pajtičkafest in Pihnfest. Vse skupaj so začinili z obiljem domače kulinarike, prikazom starih opravil in večer zaključili s koncertom makedonskih trubačev.

Rokodelsko Cerkno je v soboto gostilo drugo slovensko srečanje predic. Za kolovrate so sedle s pisanimi materiali in predle od ovčje volne do mačje in pasje dlake. Na svojem festivalu so navduševale različno nadevane tradicionalne cerkljanske "pajtičke", domače godbeno društvo pa je na tako imenovani Pihnfest povabilo orkestra iz Anhovega in Sežane. Vse skupaj so začinili z izdatnim ščepcem pozabljenih opravil.

Največ pozornosti je požela kinologinja Karmen Zahariaš iz Ljubljane, ki je predla pasjo in mačjo dlako. Barvite kape, rokavice in naglavni trakovi so zelo mehki. "Za prejo so primerne le mehke dlake psov in dolge dlake mačk. Najprej jih je treba prebrati, oprati, posušiti, razčesati ..." je pripovedovala. Torej tako kot pri vseh materialih. Sonja Mlakar, članica rokodelske sekcije domačega Društva rejcev drobnice Idrija-Cerkno, pa je predla črno volno. "Zakaj se čudite? Večkrat se sprašujem, od kod rek, da je črna ovca nekaj izstopajočega, celo slabega. Mi imamo črne ovce zelo radi, saj iz njihove dlake pridobimo še volno v vseh sivih odtenkih," je povedala. Volne črnih in belih ovc rejci na srečo pridelajo v zadostni količini za vse pestrejšo dejavnost rokodelk.

"Pajtičke" so hitro pošle, muzike pa ni zmanjkalo
Tudi Pajtičkafest, festival značilnih zvitih cerkljanskih potičk s slanimi ali sladkimi nadevi, je spodbudila razvojna agencija ICRA. Potičke so hitro pošle. "Pravkar jih še pečejo. S festivalom smo želeli vzbuditi zanimanje zanje med domačimi ponudniki in kupci. Pri pri slednjih nam je očitno uspelo. Tudi v ponudbi skozi leto lahko najdete vse več potičk," je bila zadovoljna svetovalka Polona Kavčič.
Obilna je bila tudi ponudba druge značilne hrane. Rejci drobnice so skrbeli, da so bili idrijski žlikrofi zaliti z ovčjo bakalco vse do večera.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se